Alegeri prezidenţiale 2014. Mii de români au stat la coadă în străinătate să voteze. Klaus Iohannis, noul preşedinte?

Ultima actualizare:
Câţiva români s-au strâns de sâmbătă seară la coadă la vot
Câţiva români s-au strâns de sâmbătă seară la coadă la vot

Alegeri prezidenţiale 2014, turul al doilea. Se dă bătălia finală între Klaus Iohannis şi Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al României. Click.ro vă ţine la curent pe tot parcursul zilei de duminică cu desfăşurarea votului şi aflaţi informaţiile care contează.

UPDATE 23.00 Exit-poll-urile revizuite:

Exit-poll-ul revizuit de TVR la 21:00: 52,16% Iohannis vs 47,84% Ponta. 

Exit-poll-ul revizuit de RTV pentru 21:00: 49% Ponta vs 51% Iohannis.

Exit-poll-ul revizuit de Antena 3 pentru 21:00: 50,5% Ponta vs 49,5% Iohannis

Exit-Poll-ul revizuit de la Digi pentru ora 21:00 arata o diferenta si mai mare intre Iohannis si Ponta. Candidatul ACL are 51,6% fata de 48,4%.

UPDATE 22.00 Prezenţa la vot în Capitală până la ora 21.00:  65,53%

Conform datelor preliminare, prezenţa la vot până la ora 21 a fost de 65,53%, procentul fiind mai mare decât la turul I al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, când s-au prezentat la urne, până la aceeaşi oră, 54,29% dintre alegători. Cea mai mare pondere a alegătorilor care s-au prezentat la urne s-a înregistrat în Sectorul 1 - 72,6%, iar cea mai mică, în Sectorul 3 - 59,98%. În turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2009, prezenţa la vot în Bucureşti până la ora 21.00 a fost de 54,90%.

Iohannis, preşedintele României

Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale în România, potrivit unor date publicate la ora 21.00. Diferenţa faţă de Victor Ponta este însă infimă şi se bazează pe exit-poll-uri. Trebuie menţionat că România TV şi Antena 3 l-au dat pe Ponta câştigător, însă vicepremierul Liviu Dragnea era destul de mâhnit atunci când a făcut declaraţii la ora 21.00.

Exit-poll IRES: Iohannis - 50,90 % , PONTA - 49,10 %

Exit-poll CURS-Avangarde: Iohannis -51,50%, Ponta - 48,50%

Exit-poll CSCI: Ponta - 50,72%, Iohannis 49,28%

Agenţia de Rating Politic, difuzat de Realitatea TV - Exit-poll: Ponta - 50 %, Iohannis - 50 %

SOCIOPOL, difuzat de Antena 3 - Ponta -50,9 %, Iohannis - 49,1%

Prezenţa la vot la 19.00: 58,57%

Prezența la vot, la ora 19.00, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, este de 58,57%.

Românii au venit în număr mai mare la vot, comparativ cu primul tur din 2 noiembrie, când la urne s-au prezentat 48,89% dintre alegători. În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, prezenţa la vot a fost de 53,51%.

Cozi imense în Italia

Sute de români aşteaptă la coadă pentru a vota într-o secţie  amenajată în oraşul italian Florenţa, relatează site-ul publicaţiei La Repubblica, prezentând imagini. Românii au aşteptat aproximativ cinci ore pentru a vota la secţia amenajată pe strada Agnolo din Florenţa. Potrivit ziarului La Repubblica, românii au aşteptat calmi şi nu s-au înregistrat incidente. Mii de cetăţeni români aşteaptă ore întregi pentru a vota în secţii amenajate în Torino, Veneţia, Bologna şi Roma.

Victor Ponta a venit la vot cu soţia sa, Daciana Sârbu şi copiii săi
Victor Ponta a venit la vot cu soţia sa, Daciana Sârbu şi copiii săi

UPDATE 19.00 Peste 10 milioane de români au votat până la ora 19.00, conform datelor oficiale.

Traian Băsescu a cerut convocarea de urgenţă a Guvernului, pentru a emite o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00. Detalii aici.

VIDEO În Londra,  3 români au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au apărut primele proteste masive

La secţia de votare amplasată în vecinătatea stadionului Wembley au apărut primele incidente. Trei români au leşinat şi au avut nevoie de intervenţia medicilor.

Cei care aşteaptă să voteze devin din ce în ce mai nervoşi şi apar primele manifestări în capitala Angliei.

VIDEO În Munchen, coada imensă de votanţi cântă imnul naţional

Românii care stau de câteva ore în Munchen, Germania, la coadă pentru a vota, cântă "Deşteaptă-te române!" pentru a încuraja lumea prezentă să nu renunţe .

VIDEO În Paris, un bărbat a leşinat şi şi-a spart capul

Un cetăţean român a avut nevoie de ingrijiri medicale din partea medicilor francezi după ce a leşinat şi s-a lovit la cap în timp ce stătea la coadă să voteze.

44,5 %, prezenţă la ora 16.00

UPDATE 17.00 Conform datelor PSD, Victor Ponta a fost ales până la ora 14,00 de 56,44% dintre votanţi, iar Klaus Iohannis de 43,56%. ACL dă cifre mult mai apropiate: Ponta - 51,5%, Iohannis - 48,5%. Detalii aici.

UPDATE 16.00 Prezenţa la vot la nivel naţional, până la ora 16.00, este de peste 44,5%, conform datelor oficiale anunţate de BEC. Asta înseamnă că peste 8,1 milioane de oameni au fost la urne.

UPDATE 15.04: Datele furnizate de PSD indică faptul că, la ora 11.00, candidatul PSD ar fi fost votat de 61% din români, în timp ce pentru prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, şi-ar fi exprimat opţiunea de vot 39% din electorat. Datele ACL arată diferit: 56% pentru Victor Ponta la 44% pentru Klaus Iohannis, conform adevarul.ro.

25,05%, prezenţa la vot la ora 13.00

UPDATE 13.00 Peste 4,5 milioane de alegători, reprezentând 25,05% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 13.00, potrivit datelor preliminare privind prezenţa la vot centralizate la BEC, prezenţă peste cea din primul tur, care a fost de 20,78%.

Primele date oficiale: 8,52% din români au votat până la ora 10.00

UPDATE 11.44: 

Prezenţa la vot la nivel naţional, până la ora 10.00, este de 8,52%, conform datelor oficiale anunţate de BEC, procentul fiind mai mare faţă de primul tur de scrutin, când s-au prezentat la urne până la aceeaşi oră 6,55% dintre alegători, dar şi faţă de turul II al prezidenţialelor din 2009 - 7,52%.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleț, prezența la vot până la ora 10.00 a fost de 8,37% în mediul urban și de 8,72% în mediul rural.

Klaus Iohannis a votat împreună cu soţia

Klaus Iohannis s-a prezentat la vot alături de soţia lui
Klaus Iohannis s-a prezentat la vot alături de soţia lui

UPDATE 11.30: Candidatul ACL la Președinție, Klaus Iohannis, a votat, duminică, la Sibiu, ”pentru o Românie a respectului, a prosperității, o Românie puternică”, el spunând că are emoții și că speră ”să fie o zi frumoasă pentru toți”.

Klaus Iohannis a votat la Școala nr. 4 din Sibiu, unde a venit împreună cu soția sa, Carmen. Candidatul ACL la Președinție a fost așteptat, la secția de votare, de aproximativ o sută de oameni, care l-au aplaudat, i-au scandat numele și au strigat ”Ura”.

”Astăzi am votat pentru o Românie a respectului, a prosperității, o Românie puternică. Am și azi emoții, recunosc. Sper să fie o zi frumoasă pentru noi toți”, a spus Iohannis, menționînd că înainte de a veni la vot a fost la biserică.

Băsescu: "Am votat împotriva instaurării unui regim discreționar"

Traian Băsescu a votat pentru ultima oară în calitate de şef al statului
Traian Băsescu a votat pentru ultima oară în calitate de şef al statului

UPDATE 10.40: Președintele Traian Băsescu a votat la Colegiul ”Xenopol” din Capitală, afirmând că a votat ”împotriva instaurării unui regim discreționar” și făcând apel către ”cei care au fost numiți băsiști” să iasă la vot și ”să le arate celor care i-au disprețuit că ei contează”.

Președintele Traian Băsescu a votat la Colegiul ”Xenopol” din Capitală, unde a venit împreună cu soția sa.

”În primul rând, prin votul pe care l-am dat acum simt că încep să scap de o greutate din spate. Se va transfera către altcineva responsabilitatea pentru România. În al doilea rând, am votat împotriva instaurării unui regim discreționar și acest lucru sper să îl facă și toți aceia care au fost umiliți câțiva ani, fiind numiți băsiști. Și fac din un apel la aceștia să vină la vot astăzi, indiferent că sunt în țară sau în străinatate, și să le arate celor care i-au disprețuit că ei contează”, a spus președintele.

Ponta a votat cu soţia şi copii alături de el

Românii care au votat la Roma au aşteptat cinci ore la coadă
Românii care au votat la Roma au aşteptat cinci ore la coadă

UPDATE 10.03: Candidatul PSD-UNPR-PC la Preşedinţie, Victor Ponta, a votat, duminică, la secţia de votare de la Şcoala "Pia Brătianu", unde a venit însoţit de soţia sa şi de cei doi copii, el declarând că a votat pentru convingerea sa că după 25 de ani de tranziţie nu va mai fi "încă o generaţie de sacrificiu".

”Am votat pentru ca toate mamele și bunicii noștri să poată trăi într-o țară mai bună, în care să avem grijă de ei, am votat ca toți copiii să aibă un viitor aici, în România. Am votat pentru convingerea mea că după 25 de ani de tranziţie nu vom mai fi încă o generaţie de sacrificiu", a afirmat Victor Ponta.

La rândul său, soția acestuia, Daciana Sârbu, a spus că a votat pentru liniște și înțelegere.

”Îmi doresc ca de mâine să ne aducă Dumnezeu mai multă liniște și înțelegere, pentru asta am votat”, a spus Daciana Sârbu.

UPDATE 10.00: Peste un milion de oameni s-au prezentat deja la vot, conform BEC.

UPDATE 09.13: Vicepremierul Liviu Dragnea a votat la liceul A.D Xenopol.

”Ca şi la primul tur, am votat româneşte, pentru un preşedinte român şi viu, care nu e fricos şi care nu fuge de la nicio confruntare. Gândiţi-vă la o negociere cu un lider european, dacă preşedintele nostru pleacă de la întâlniri”, a spus Dragnea.

”Eu sper să vină lumea la vot şi să voteze româneşte”, a menţionat Dragnea.

”E mai frig, pentru că, aşa cum spunea un clasic în viaţă, toamna nu e ca vara. E mai frig, dar nu plouă, nu e viscol, nu este furtună, oamenii pot să vină la vot şi îi aşteaptăm la vot, să vină cât mai mulţi şi să voteze româneşte, pentru un preşedinte român şi viu, cu care să ne mândrim oriunde în lume”, a mai spus Dragnea.

UPDATE 08.34: Gabriela Firea şi soţul ei, Florin Pandele, şi-au exercitat dreptul la vot. 

"Am votat pentru generaţia mea, pentru generaţia românilor de 40 de ani. Noi nu am fost nici comunişti, nici securişti. Noi nu avem nimic dureros în dulap şi cred că tinerii sunt pregătiţi să conducă România. Avem nevoie ca pruncii noştri să trăiască într-o ţară în care să fie bine îngrijiţi", a declarat Firea.

UPDATE 8.30: Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a votat în cartierul clujean Gruia, la secţia cu numărul 160. El a declarat că a pus ştampila cu gândul că va urma o perioadă de linişte şi prosperitate.

UPDATE 7.10: Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns la vot, la secţia de votare nr. 952, organizată la Şcoala gimnazială nr. 150 Sf. Elefterie din Bucureşti.

Am votat pentru progresul României, pentru o Românie puternică şi unită”, a afirmat Gabriel Oprea.

Primii români care votează în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2014 au fost cei din Noua Zeelandă, urmaţi de cei din Australia. Urnele s-au deschis de sâmbătă seară, conform fusului orar.

Cel dintâi cetăţean român care a votat a fost Dan Coroian-Vlad, potrivit site-ului adevarul.ro. "6.45. Auckland, New Zealand E 1-0 ! Mândru ca sunt român. De fapt sunt mândru că sunt primul român din lumea asta care are şansa şi privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoţiei, corupţiei, minciunii, aroganţei, anormalului", a anunţat el pe Facebook.

La Munchen, coadă de sâmbătă seară

În oraşul german Munchen, câţiva români s-au aşezat cuminţi la coadă de sâmbătă seară, pentru a fi siguri că apucă să voteze. Şi-au luat cu ei şi periuţele de dinţi, de care au nevoie dimineaţă la prima oră.


    Câţiva români s-au strâns de sâmbătă seară la coadă la votFoto: Facebook
Câţiva români s-au strâns de sâmbătă seară la coadă la votFoto: Facebook

Peste 18 milioane de cetăţeni, aşteptaţi la urne

Numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică este de 18.281.625, potrivit celor mai recente date furnizate, sâmbătă, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot, iar numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi în primul tur, respectiv 94.220.

Procesul de votare va începe duminică, la ora 07.00, şi se va termina la ora 21.00. Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles și Regina Camilla Foto Getty Images jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
habitat sentinel deep profimedia (1) jpg
conacul himura captura video jpg
Dmitri Malîşev  canibal profimedia (2) jpg
rinocer1 jpg
sacelu baza de tratament
cumparaturi supermarket alimente  shopping verifica garantia pret jpeg
image png
euro valuta bani pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net