Alegeri prezidențiale 2019. Când și cum votăm în cel de-al doilea tur de scrutin

stampila vot jpeg
Al doilea tur de scrutin este programat pentru duminică 24 noiembrie, dar în străinătate se votează trei zileFOTO: Click!

Au rămas doi candidați pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Al doilea tur de scrutin este programat pentru duminică 24 noiembrie, iar în străinătate se votează trei zile. Când și cum votăm în cel de-al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale 2019.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că în data de 15 noiembrie, de la ora 00.00, începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru președintele României din data de 24 noiembrie 2019, aceasta urmând a se încheia sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 7.00.

Al doilea tur de scrutin are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

La secțiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, conform următorului program:

vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12.00 – 21.00;sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7.00 -21.00;duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00.

În toate cele trei zile, există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.  

Pot vota la secțiile de votare din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul altei țări: domiciliați, rezidenți sau turiști. 

Ce acte sunt necesare la alegerile prezidențiale 2019

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Lista secțiilor de votare din străinătatea poat fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe accesând următorul link:

Alegeri prezindențiale 2019. Vot prin corespondență

legătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au primit plicul pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat.

Plicurile cu opțiunile pentru turul ala doilea trebuie 21 noiembrie 2019.

Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menționat vor fi notificați și îndrumați să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare.

În străinătate sunt 835 de secții de votare, iar în țară, au fot organizate 18.748 de secții de votare.

Lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea de votare. Alegătorii pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând.

Alegeri prezidențiale 2019. Votul în țară

Votarea în țară are loc duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00 și 21.00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegeri prezidențiale 2019. Vot cu urna mobilă

În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă localitate, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Ca și în primul tur, operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

Citește și:

FOTO Și miresele s-au dus la vot! Două cupluri din diaspora au votat în ziua nunții

Alegeri prezidențiale 2019. Nouă secrete ale președintelui Klaus Iohannis

Merisoreanu si Ionela Prodan
traian basescu 0 jpeg
Prințul Harry și Meghan Markle png
BeFunky collage (28) jpg
teo trandafir jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
Elvira Deatcu Andreea Esca
Regele Charles al III-lea FOTO Getty Images
baraj siriu sursa shtiu ro jpg
Muzeele Vaticanului se închid din nou jpeg
image
image
image
image
traian basescu 0 jpeg
cană de ceai
Crăciunul pe plajă
Regele Charles al III-lea FOTO Getty Images
Prințul Harry și Meghan Markle png
Medicamente pentru Ucraina