Alegeri prezidențiale 2019. Cum pot vota românii din Diaspora. Se fac înscrieri până în 11 septembrie

Ultima actualizare:

    Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie și între 22 și 24 noiembrie pentru cel de-al doilea tur. Foto: arhivă Click!
Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie și între 22 și 24 noiembrie pentru cel de-al doilea tur. Foto: arhivă Click!

În luna noiembrie mergem la vot, pentru a alege viitorul președinte al României. Primul tur este programat pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Românii din Diaspora vor avea la dispoziție trei zile să ajungă la vot, pentru fiecare tur. În plus, vor putea să voteze prin corespondență.

Anul acesta ne alegem viitorul președinte al României. Calendarul alegerilor prezidențiale 2019 este următorul: primul tur este programat pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.

Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie și între 22 și 24 noiembrie pentru cel de-al doilea tur. Pentru a nu se mai repeta haosul de la alegerile europarlamentare din Diaspora, românii care locuiesc în străinătate trebuie să se preînregistreze pe platforma online a Autorității Electorale Permanente (AEP), votstrainatate.ro.

Primul tur al alegerilor are loc în 10 noiembrie, iar românii din Diaspora vor putea vota în perioada 8 - 10 noiembrie. Pentru al doilea tur de scrutiny, perioada în care se poate vota în afara țării este 22 - 24 noiembrie.

Secţiile de votare din afara țării vor fi deschise vineri între orele 12.00 – 21.00, iar sâmbătă şi duminică (9 și 10 noiembrie) între 7.00 și 21.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23.59, dacă încă sunt români la coadă.

Autoritățile vor să afle unde sunt comunități de români mai mari, de 100 – 200 de alegători, și să poată decide unde se mai pot deschide secții de vot.

De pildă, misiunea diplomatică din Germania a cerut înfiinţarea a 100 de secţii de votare şi are o evidenţă, în timp ce pentru Austria au fost cerute 46 de secții de votare.

Alegeri prezidențiale 2019. Cum se face preînscrierea în Diaspora

  • Cel interesat să voteze la alegerile prezidențiale 2019, trebuie să intre pe platforma online a AEP, votstrainătate.ro, să completeze câmpurile: CNP, nume și prenume, țara, localitatea, regiunea/ zona/ prefectura/ landul/ insula din care face parte localitatea.
  • Completați adresa de e-mail, pe care urmează să primiți confirmarea preînregistrării, completați numărul de telefon (în format internațional, de exemplu +37 7*****).
  • Atașați o copie clară după actul de identitate în unul dintre aceste formate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt.
  • După completarea tuturor câmpurilor se apasă butonul ”Trimite cerere”, iar răspunsul ar trebui să fie ”Cererea dumneavoastră a fost salvată în baza de date”.
  • În cel mai scurt timp veți primi un e-mail cu link-ul de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. Vă rugăm să verificați inclusiv folderul de „Spam”. Link-ul de validare este valabil 24 de ore și poate fi folosit o singură dată.
  • După confirmare prin apăsarea link-ului, cererea este înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), iar dumneavoastră veți primi numărul de înregistrare pe adresa de e-mail furnizată.
  • AEP va verifica informațiile transmise de dumneavoastră și veți primi un mail de finalizare a cererii într-un termen de maxim 5 zile.
  • Atenție! În cazul în care folosiți o adresă de e-mail de la providerul Yahoo(@yahoo), există posibilitatea ca e-mailul de confirmare, precum și restul corespondenței să ajungă cu întârziere. În cazul în care se depășește valabilitatea link-ului de 24 de ore, va fi necesară o nouă înregistrare.
  • Dacă din analiza cererii dumneavoastră rezultă erori, veți primi un e-mail de notificare cu explicații suplimentare. După modificarea cererii conform instrucțiunilor primite din partea Autorității Electorale Permanente, această cerere va fi reanalizată.
  • După finalizarea analizei, veți primi un e-mail de notificare cu starea finală a cererii dumneavoastră.Cum se va desfăşura votul în secţiile din străinătate

Cum se va desfăşura votul în secţiile din străinătate

  • Listele electorale permanente din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
  • Alegătorul semnează pe un dispozitiv informatic.
  • Cetăţeanul se prezintă la operatorul de calculator, îi dă actul de identitate, se scanează informaţiile, se preiau CNP, nume şi prenume. Este verificat dacă are drept de vot și dacă nu a mai votat.
  • Operatorul primeşte mesajul pe tabletă, semnează şi alegătorul poate deja să îşi exercite dreptul de vot. Primeşte ştampila și buletinul de vot.
  • Florin Mituleţu-Buică a precizat că, dacă la europarlamentare au existat două tablete la fiecare secţie de votare, la prezidenţiale vor putea exista chiar şapte dispozitive într-o secţie.

Totul despre votul prin corespondență

Procedura de înscriere pentru votul prin corespondență este aceeași ca la preînregistrare: se completează datele personale și se apasă butonul ”Vreau să votez prin corespondență”, pe site: votstrainatate.ro.

Românii care vor să procedeze așa trebuie să dețină documente valabile de ședere din partea statului respectiv. Cererea trebuie însoțită de o copie a pașaportului sau a cărții de identitate, precum și o copie a documentului care dovedește dreptul de ședere. După confirmarea primirii corespondenței, Poșta Română vă va trimite la adresa indicată un plic cu buletinele de vot, autocolante cu mențiunea ”VOTAT”. Buletinele de vot le puteți transmite prin poștă (cu confirmare de primire) sau personal, la consulat sau altă secție de vot.

Citește și:

Alegeri prezidențiale 2019. O descendentă din os domnesc vrea la Cotroceni

Călin Popescu Tăriceanu și Dan Barna și-au anunțat candidatura. Vor la Cotroceni

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net