Alegeri prezidențiale 2019. Românii din Diaspora încep să voteze de vineri, 22 noiembrie

Ultima actualizare:

    Au rămas doi candidați pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și Viorica DăncilăFOTO: Click!
Au rămas doi candidați pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și Viorica DăncilăFOTO: Click!

Vineri, 22 noiembrie, începe al doilea tur de scrutin de la alegerile prezidențiale 2019. Vor putea merge la vot românii care locuiesc în străinătate. Primii care își vor putea exprima opțiunea vor fi cei din Noua Zeelandă și Australia, iar ultimii vor fi cei care locuiesc pe coasta de vest a Statelor Unite. Cum și când se votează în turul al doilea.

Au rămas doi candidați pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Al doilea tur de scrutin este programat pentru duminică 24 noiembrie, dar în străinătate se votează trei zile. Când și cum votăm în cel de-al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale 2019.

Când și cum votăm în cel de-al doilea tur de scrutin

Al doilea tur de scrutin are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

La secțiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, conform următorului program:

  • vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12.00 – 21.00;
  • sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7.00 -21.00;
  • duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00.

În toate cele trei zile, există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.  

Pot vota la secțiile de votare din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul altei țări: domiciliați, rezidenți sau turiști. 

Ce acte sunt necesare la votul la alegerile prezidențiale 2019

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Lista secțiilor de votare din străinătatea poat fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe accesând următorul link:

Alegeri prezindențiale 2019. Vot prin corespondență

legătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au primit plicul pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat.

Plicurile cu opțiunile pentru turul al doilea trebuie să ajungă pe 21 noiembrie 2019.

Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menționat vor fi notificați și îndrumați să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare.

În străinătate sunt 835 de secții de votare, iar în țară, au fot organizate 18.748 de secții de votare.

Lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea de votare. Alegătorii pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând.

Alegeri prezidențiale 2019. Votul în țară

Votarea în țară are loc duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00 și 21.00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegeri prezidențiale 2019. Vot cu urna mobilă

În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă localitate, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Ca și în primul tur, operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

Citește și:

Alegeri prezidenţiale 2019. Care este cel mai mare regret al lui Klaus Iohannis

Viorica Dăncilă, despre casele lui Klaus Iohannis: «Şi eu am dat meditaţii, dar nu am cerut bani»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net