Alertă! Este invazie de căpuşe şi ţânţari

Ultima actualizare:

    Căpuşa înfiptă în piele se hrăneşte cu sângele victimei
Căpuşa înfiptă în piele se hrăneşte cu sângele victimei

Sezonul căpuşelor şi al ţânţarilor a început mult mai devreme în acest an. Parcurile şi pădurile sunt invadate de aceste insecte care pot transmite boli foarte periculoase atât oamenilor, cât şi animalelor de companie. De altfel, până acum, doi oameni au fost diagnosticaţi cu Lyme, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Click! a vorbit cu specialişti care ne-au explicat de ce s-au înmulţit atât de mult căpuşele şi ţânţarii şi ce boli transmit aceştia.

Ţi-e şi frică să mai ieşi la plimbare în natură, ca nu cumva să „culegi” de prin iarbă vreo căpuşă! Sute de oameni au ajuns în ultima lună la medic cu căpuşe înfipte în piele, iar problema cea mai gravă este faptul că la două persoane din judeţul Buzău a fost confirmată boala Lyme, o maladie transmisă de căpuşe. Din fericire, ambele sunt bine acum, după ce au primit tratament adecvat, potrivit epidemiologului Carmen Scântei, de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău.

simeon stalpnicul png

Însă, boala Lyme poate fi foarte periculoasă pentru om, spun specialiştii. „Lyme provoacă severe tulburări cardiace sau neurologice. Simptomele apar la câteva zile de la muşcătură şi sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Acestea se pot complica, însă, şi se ajunge la paralizia feţei sau la probleme cardiace foarte grave. În stadiu avansat, apar tulburări neurologice severe. Dacă e descoperită la timp, boala poate fi tratată cu antibiotice”, ne-a explicat prof. dr. Emanoil Ceauşu, infecţionist la Spitalul “Victor Babeş” din Capitală. Potrivit acestuia, însă, nu toate căpuşele sunt infectate, ceea ce înseamnă că nu toate transmit acest virus. „În plus, oamenii trebuie să ştie că o căpuşă transmite virusul doar dacă stă înfiptă în piele mai mult de 24 de ore. Altfel, riscul este foarte mic”, a completat specialistul. Prof. Ceauşu mai spune că „în cazul în care o persoană este muşcată de căpuşă, trebuie să aibă grijă să scoată din piele insecta cu tot cu cap. Să folosească o pensetă sau acel laţ special. Dacă rămâne capul insectei în piele, zona se poate infecta, aşa că trebuie mers neapărat la medic. Dar, insecta nu mai poate transmite paraziţi”.

Însă nu numai căpuşele ne-au invadat, ci şi ţânţarii, alte insecte care pot fi periculoase pentru sănătate. „În afară de faptul că ţânţarii produc disconfort, unii pot transmite virusul West Nile. „Dar nu toţi. Ca ţânţarii să transmită virusul West Nile trebuie să existe o sursă de infecţie. De obicei, acest rezervor este reprezentat de păsări, cai şi alte animale. De pildă, anul trecut, au fost până în zece cazuri de West Nile”, ne-a explicat prof. dr. Ceauşu. Medicul spune că „virusul West Nile este un potenţial factor declanşator al unor afecţiuni serioase, precum meningita sau encefalita. Simptomele acestora sunt febră puternică, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, slăbiciune musculară. În cazuri grave, poate apărea pierderea vederii, paralizia, coma”, a încheiat specialistul infecţionist.

Citiţi luni cum vă puteţi apăra de ţânţari şi căpuşe.

O căpuşă face până la 10.000 de ouă

simeon stalpnicul png

În această perioadă, căpuşa e deja la stadiul de adult. În lunile noiembrie-decembrie, sunt nimfe şi se dezvoltă doar dacă sug sânge. ”Trebuie să ştiţi că o căpuşă adultă depune până la 10.000 de ouă într-un ciclu de evoluţie. Înmulţirea exagerată şi răspândirea căpuşelor pe arii tot mai extinse e cauzată de mulţimea de clădiri, spaţii urbane şi terenuri abandonate unde se dezvoltă căpuşele. Au şi hrană destulă: câini şi pisici, şoareci şi şobolani.  Autorităţile locale ar trebui să identifice şi să facă dezinsecţii permanente în zonele considerate cu risc ridicat şi să colecteze câinii comunitari”, ne-a explicat Ioan Penţea, medic veterinar cu experienţă în domeniu. Ţânţarii sunt la fel de periculoşi ca şi căpuşele, spun specialiştii. ”Ţânţarii sunt vectori periculoşi de transmitere a unor boli, iar mai nou au apărut şi tânţari veniţi din nordul Africii, care răspândesc boli care nu existau la noi, cum ar fi febra galbenă, West Nile. Tânţarii se dezvoltă în zone cu bălţi, iar în lunile mai – septembrie ajung la maturitate şi depun până la 300 de ouă fiecare”, ne-a precizat medicul veterinar Ioan Penţea. (Marina Dohi)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net