Alertă! Pesta porcină africană este la câțiva kilometri de România!
Teribila maladie care omoară în masă porcii din Europa și Asia este tot mai aproape de granițele noastre. Guvernul a decis măsuri urgente de prevenirea răspândirii pestei porcine africane care se află la câțiva kilometri de România.
Pesta porcină africană se răspândește prin Europa și Asia și face pagube uriașe. De aceea, Guvernul a decis că trebuie să se ia măsuri urgente pentru prevenirea pătrunderii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul național. În Ucraina și Republica Moldova au fost identificate mai multe focare ale acestei boli.
Aceste măsuri au fost luate în regim de urgență pentru a preveni evoluţia unor boli majore la animale care ar putea să perturbe sănătatea umană şi animală, precum și comerţul în statele UE şi de export ale României.
Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Măsuri de urgență
În situația confirmării oficiale de către Autoritatea Veterinară (ANSVSA) a unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul unui stat vecin, se organizează vânarea animalelor sălbatice pe adâncimea de 500 metri de la fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior.
Din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană, pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe durata existenţei focarului, se extinde perioada de vânare pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, pentru specia mistreț.
Din luna ianuarie 2014, în Uniunea Europeană au apărut focare de pesta porcină africană, o boală care ucide în masă porcii domestici și sălbatici. Cele mai recente și mai numeroase sunt în Ucraina.
Controlul bolii implică cheltuieli mari, determinate de două aspecte: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii și cele determinate de pierderile producătorilor cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export.