Alertă! România se topește de căldură. Vor fi și 40 de grade la umbră, avertizează meteorologii

ANM a emis, luni dimineața, o alertă de caniculă pentru România. Timp de cinci zile aerul va fi aproape irespirabil. Temperaturile vor ajunge la 37, chiar 38 de grade la umbră, iar cea resimțită va fi d epeste 40 de grade Celsius.

Canicula Romania FOTO Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de caniculă fără cod însă, valabilă de astăzi, 10 iulie, până vineri, 14 iulie. Potrivit specialiștilor, valul de căldură excesivă va cuprinde, în următoarele zile, întreaga țară. Temperaturile ar urma să ajungă la peste 37 de grade la umbră.

Zonele vizate de caniculă

Informarea meteorologilor a intrat în vigoare luni la ora 10:00 și va fi valabilă până vineri la ora 21.00. Alerta meteo se referă la un val puternic de caniculă.

De luni, canicula se va instala în Banat și Oltenia, iar în zilele următoare se va extinde în Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade Celsius și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, avertizează ANM.

Cum va fi vremea în București

În același interval, în București, temperatura aerului va fi în creștere, iar de marți vremea va deveni caniculară, disconfortul termic se va accentua și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general, maximele vor fi de 34...37 de grade și minimele de 18...21 de grade. Cerul va fi variabil, iar îndeosebi marți și vineri după-amiaza vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, anunță meteorologii.

Se anunță cod roșu în Europa

Luna trecută în mai multe regiuni s-a înregistrat o căldură toridă, iar țările din lumea arabă, sudul Europei și Asia, inclusiv China și Japonia, au atins temperaturi record pentru această lună, iar în Canada au avut loc incedii masive din cauza căldurii excesive.

Cercetătorii spun că schimbările climatice provocate de om sunt responsabile de creșterea intensității ”domului de căldură”, care se află sau se va afla deasupra Europei în perioada următoare, meteorologii emițând o alertă meteo de caniculă în următoarele zile, și cod roșu în Europa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net