Alexandru Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: "Este un vaccin bun și sigur"

Ultima actualizare:

    Alexandru Rafila susține că vaccinul AstraZeneca este unul sigur și eficient Sursă foto: Agerpres
Alexandru Rafila susține că vaccinul AstraZeneca este unul sigur și eficient Sursă foto: Agerpres

În ultimele săptămâni, vaccinul AstraZeneca este privit cu scepticism, după ce au fost identificate o serie de reacții adverse violente, iar mai multe țări au decis sistarea vaccinării cu acest ser. Însă Alexandru Rafila oferă asigurări celor îngrijorați și susține că vaccinarea cu AstraZeneca este una sigură și eficientă.

Alexandru Rafila a declarat că vaccinul AstraZeneca este unul bun şi sigur, a fost folosit la peste 17 milioane de persoane la nivel global, fără a fi probleme deosebite, au fost doar câteva situaţii în Italia, Norvegia, Danemarca în care au apărut tromboze la anumiţi pacienţi. Acesta a adăugat că nu ar trebui sistată imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, numai cea cu loturile suspecte.

„Vaccinul de la AstraZeneca a fost folosit la peste 17 milioane de persoane la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut câteva situaţii în Italia, Norvegia, Danemarca în care au apărut tromboze la anumiţi pacienţi. Problema este că trebuie stabilit dacă aceste lucruri au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite. Adică este pur şi simplu un eveniment care s-ar fi întâmplat oricum la un anumit procent şi se pare că, din informaţiile pe care le am eu de la Agenţia Europeană a Medicamentului, proporţia de persoane care a suferit astfel de probleme de sănătate nu este mai mare în niciun fel faţă de populaţia care nu a fost vaccinată, dar lucrurile acestea sigur că trebuie investigate, asta este procedura normală. Întotdeauna când apare o suspiciune, lotul cel puţin vaccin care este implicat este oprit de la utilizare. Ulterior, după ce se lămuresc lucrurile, vaccinarea poate continua. Opinia mea este că este un vaccin bun şi sigur”, a afirmat Alexandru Rafila, luni într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD. 

Atunci când a fost întrebat dacă ar trebui sistată vaccinarea cu serul AstraZeneca, Alexandru Rafila a oferit un răspuns ferm. „Nu, nu trebuie sistată. Eu nu consider că imunizarea trebuie sistată, dar trebuie sistată imunizarea cu loturile suspecte. Ceea ce este cu totul altceva”, a completat Rafila.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net