«Am 25 de ani. Nu mă credeţi?». Ei îşi sărbătoresc ziua pe 29 februarie

Ultima actualizare:

    Vera Blundell a împlinit de fapt 100 de ani
Vera Blundell a împlinit de fapt 100 de ani

O dată la patru ani este an bisect, iar luna februarie are 29 de zile. Cei născuţi la această dată au şi ei parte de tort cu lumânări şi multe felicitări. ”Mama mi-a spus că sunt unic şi cu stea în frunte”, spune Tudor, care a împlinit sâmbătă 32 de ani.

Tudor Ionescu a sărbătorit cu tot ”clanul”, adică împreună cu o familie numeroasă, frumoasa vârstă de 32 de ani. S-a născut în an bisect, pe data de 29 februarie. 

Tudor Ionescu s-a bucurat de tortul aniversar, împreună cu soţia Mihaela şi fiul Sebastian
Tudor Ionescu s-a bucurat de tortul aniversar, împreună cu soţia Mihaela şi fiul Sebastian

”Pot spune că am, de fapt, 8 ani. Fiind născut pe 29 februarie, în acest an am serbat pentru a opta oară, cu tort şi lumânări. A venit toată familia: părinţii, surorile, cumnaţii, socrii, plus copilaşii familiei. Mama mi-a spus că sunt unic şi cu stea în frunte. Când m-am născut, aveam o steluţă roşie în frunte. Tata mi-a spus că, în ziua când am venit eu pe lume, a fost de trei ori fericit: în sfârşit avea băiat după ce mama îi dăruise înainte două fete, m-am născut într-o zi specială – 29 februarie şi a primit o primă de la serviciu”, a spus Tudor Ionescu, fericit. 

O situaţie rară se află în Anglia, în West Yorkshire, scrie dailymail.com. Gemenii Kody şi Leo, din localitatea Shipley, au împlinit 4 ani, dar este pentru prima oară când îşi serbează ziua de naştere. Cei doi băieţei blonzi s-au născut pe 29 februarie 2016. Pe torturile lor, părinţii Sally Jennings şi Robert Jacques, au pus o lumânare cu cifra ”1”. Familia spune că aniversarea băieţilor îi face şi mai speciali şi că oamenii sunt uimiţi când află data naşterii, scrie dailymail.com. 

La polul opus, este britanica Vera Blundell din Romsey, Hampshire.  Ea a împlinit 100 de ani pe 29 februarie, dar este a 25-a oară când suflă în lumânările de pe tortul aniversar. Acum este străbunică, are 5 nepoţi şi 7 strănepoţi. Întrebată care este secretul longevităţii ei, Vera Blundell a spus că a avut norocul să fie mai mereu sănătoasă şi activă.

Cum a apărut anul bisect

Anul 2020 este an bisect. Asta înseamnă că luna februarie a avut 29 de zile, iar întreg anul are 366 de zile. Adăugarea unei zile suplimentare la fiecare an compensează faptul că perioada de 365 de zile este mai scurtă decât un an tropic (timpul de care Soarele are nevoie pentru a se întoarce în aceeași poziție în ciclul anotimpurilor) cu aproape 6 ore. Acest calendar a fost utilizat pentru prima oară în 1582.

În a doua jumătate a sec. al XVI-lea, Papa Grigore al XIII-lea (1572-1585) a hotărât reforma calendarului, desemnând o comisie de astronomi şi teologi care să lucreze în acest sens. Dintre toate proiectele de reformă studiate de comisia respectivă, în final s-a hotărât adoptarea proiectului propus de astronomul italian Luigi Lilio, profesor de medicină la Universitatea din Perugia.

Este un calendar solar bazat pe un an comun de 365 de zile împărţit în 12 luni de lungimi neregulate, 11 dintre luni au fie 30, fie 31 de zile, în timp ce a doua lună a anului, februarie, are doar 28 de zile în cursul anului comun. Zilele anului din calendarul gregorian sunt împărţite în săptămâni de şapte zile, iar săptămânile sunt numerotate de la 1 la 52 sau 53.

În România a fost introdus calendarul pe stil nou în anul 1919 de către guvernul condus de Ion I. C. Brătianu. Astfel, data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net