“Am fost pus să retez stuful cu dinţii”

Ultima actualizare:

    Mirel Stanescu a devenit deţinut politic la 16 ani
Mirel Stanescu a devenit deţinut politic la 16 ani

Coşmarul din puşcăriile comuniste îi bântuie şi acum pe un fost deţinut politic! Un constănţean a făcut mărturisiri cutremurătoare despre perioada în care a făcut închisoare la Periprava, penitenciar condus de torţionarul Ion Ficior, condamnat miercuri, 30 martie, la 20 de ani de detenţie, după ce a fost găsit vinovat de moartea a 103 oameni. Colonelul are acum 88 de ani.

Mirel Stănescu a fost aruncat în temniţă la vârsta de 16 ani, pe când era elev la Liceul Mihai Eminescu din Constanţa, pentru că a povestit într-un cerc restrâns că ascultă posturi de radio străine, citeşte cărţi interzise de regim şi visează la ţări unde se trăieşte în libertate. Un coleg, fiu de nomeclaturist, l-a turnat tatălui său, iar repecursiunile n-au întârziat să apară.

Mirel a fost condamnat la trei ani de închisoare, pe care i-a trăit la Constanţa, Ocnele Mari, Jilava, Cluj, Gherla şi Periprava. A fost eliberat la 1 septembrie 1959, dar ororile din puşcării l-au marca pe viaţă. Pe Ion Ficior l-a cunoscut la Periprava, unde era comandant. „Ne-a spus că suntem duşmani ai poporului, cărora partidul le oferă şansa reabilitării prin muncă. Ne-a pus în vedere să ne facem norma, pentru că altfel vom fi pedepsiţi. Din «bandiţi» nu eram scoşi“, povesteşte Stănescu, acum în vârstă de 76 de ani.

Umilinţele la care au fost supuşi nu le poate uita niciodată. Pentru că scăpase netăiat un pai de stuf din balta Dunării, Stănescu a fost pus să-l reteze cu dinţii, după ce a fost bătut zdravăn. Şi pentru că apa se bea direct din Dunăre, dizenteria făcea ravagii printre deţinuţi.

„Când trăgeau racheta roşie de semnalizare, ne încolonam toţi să plecăm în marş kilometri întregi înapoi la lagăr. Bolnavii erau chinuiţi de diaree, pentru care «tratamentul» recomandat era sarea. Pentru că nu aveam voie să oprim sau să încetinim pasul, îşi făceau nevoile pe ei. Hainele le puteam spăla o dată pe săptămână, duminica, într-un container care avea apă şi de spălat, şi de băut“, rememorează Stănescu.

Citeşte întreaga mărturie pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net