«Am găsit o comoară veche de 2.000 de ani»

Marius Irimia
Marius Irimia

La două luni după ce un tânăr a găsit, într-o pădure din Vâlcea, 47.000 de monede de argint, cu un detector de metale, încă un arheolog amator susţine că a făcut descoperirea vieţii lui. A găsit 279 de dinari din argint pe un deal de lângă Piatra Neamţ.

Marius Irimia (32 de ani) este inginer silvic, dar e pasionat de cercetarea vestigiilor. El a pornit, zilele trecute, în căutarea ruinelor unei cetăţi medievale, dar a găsit, în schimb, o adevărată comoară pe un deal din comuna Tazlău, la circa 40 de km de Piatra Neamţ. A depistat, cu ajutorul unui detector de metale, 279 de monede romane din argint, fiecare de aproximativ trei grame.

Tezaurul a ajuns la Muzeul Naţional de Istorie

Marius Irimia
Marius Irimia

„Detectorul parcă o luase razna, „ţipa" peste tot. Groapa cu nucleul este cam de 1 m pe 1,5 m. Trei dintre monede erau una lângă alta, restul împrăştiate prin sol", îşi împărtăşeşte, Marius, experienţa. 10 dintre monedele descoperite le-a predat Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, dar restul tezaurului a fost dus la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie. „Monedele au fost predate la muzeu. Sunt pe mâini bune şi au fost admirate", mai spune tânărul.


    Marius Irimia
Marius Irimia

În urmă cu două luni, un tânăr din Vâlcea a descoperit, la 30 de centimetri sub pământ, cel mai mare tezaur monetar din România. Este vorba de 47.000 de monede turceşti din argint care datează din secolul al XV-lea.

Specialiştii au stabilit că valoarea descoperirii se ridică la cel puţin 470.000 de euro. Iulian Enache a fost premiat de Guvern cu 45.000 de lei. Conform legii, descoperitorul tezaurului ar trebui să mai primească de la stat 45 la sută din valoarea totală, ceea ce ar însemna că tânărul se va îmbogăţi cu aproximativ 200.000 de euro.

Specialiştii spun că monedele au fost bătute într-un interval de 150 de ani în timpul împăraţilor Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domiţian şi Marcus Aurelius. „Masa monetară ar putea proveni din schimburile comerciale care aveau loc între romani şi dacii liberi", consideră Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunităţii online a pasionaţilor căutători de vestigii cu detectorul de metale.

cub bia khalifa fulgy png
oana zavoranu si sotul
horoscop 26 martie jpg
cub bia khalifa png
cub ravan popescu png
cub daniel nuță png
cub valentina pelinel png
narcisa suciu si Daria jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
zapada buzauB jpg
atac armat jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg