Am golit lacul, să nu păţim ca sârbii!
Poate ar fi bine să facem şi noi ca bosniacii şi sârbii. Ei se roagă la Dumnezeu să-i apere de următoarea viitură. Puhoaiele de la vecini vor intra în Dunăre şi vor ameninţa localităţile de pe malurile fluviului. Autorităţile române au golit lacul de la Orşova, ca să nu ne trezim inundaţi ca vecinii noştri.
Unda de viitură din Serbia a intrat deja în România, dar se aşteaptă încă una care va fi extrem de periculoasă. Debitul Dunării se va dubla în următoarele zile, iar digurile slăbite la inundaţiile din 2006 ar putea ceda.
Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi, iar numărul morţilor a ajuns la 45
În aşteptarea unei viituri puternice, nivelul lacului de acumulare de la Orşova a fost golit cu circa 50 de metri de la mal, informează adevarul.ro. Sunt imagini şocante: în locul în care acum câteva zile era apă, acum poţi merge. Se văd doar gunoaie şi ambarcaţiunile acostate pe uscat. După această manevră, specialiştii de la Porţile de Fier I vor putea echilibra debitele uriaşe ce sunt aşteptate din Serbia, astfel încât apa să nu inunde localităţile din Lunca Dunării şi să nu distrugă uzina electrică.
De ieri, autoturismele au interdicţie de trecere prin punctul de frontieră de la Bechet, după ce Dunărea a inundat pista de acostare. În judeţul Olt, Dunărea a inundat sute de hectare. În Mehedinţi, apele au intrat pe o distanţă de un kilometru pe păşuni şi culturi de grâu.
Specialiştii de la Apele Române apreciază că, în următoarele zile, debitul fluviului se va dubla faţă de normal şi va ajunge la circa 13.500 mc/s. Teoretic, nu ar fi o problemă gravă, întrucât la inundaţiile din 2006, vârful de debit a fost de 15.860 mc/s. Însă, Comandamentul pentru inundaţii se teme de rezistenţa barajelor şi digurilor, sub o presiune uriaşă a apei, timp de 6 săptămâni, cât se estimează că va staţiona viitura.
La Craiova se va înfiinţa un centru regional de comandă pentru inundaţii, care va avea în subordine toate instituţiile din zonă, inclusiv militari şi o escadrilă de elicoptere. Reprezentanţii Apele Române ne-au comunicat că sunt pregătiţi 1,5 milioane de saci cu nisip şi sute de utilaje, iar 1.500 de angajaţi verifică non-stop situaţia digurilor.