Am primit cu 16 lei mai mult la salariu, dar s-au scumpit alimentele și creditele

Ultima actualizare:

    În luna octombrie, câştigul salarial mediu net a fost de 2.376 lei, în creştere faţă de august cu 12 lei
În luna octombrie, câştigul salarial mediu net a fost de 2.376 lei, în creştere faţă de august cu 12 lei

Mâncarea s-a scumpit, prețul carburanților a crescut, euro este la cote istorice. Totuși, statistic, ne merge bine. În luna septembrie, câştigul salarial mediu net a fost de 2.376 lei, în creştere faţă de august cu 12 lei, informează Institutul Național de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 2.392 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 16 lei, arată datele publicate de Institulul Naţional de Statistică (INS).

În octombrie, creşterea câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-a datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, în octombrie faţă de august, au fost de 5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale); între 4% şi 4,5% în activităţi de editare, industria metalurgică; între 2% şi 3,5% în intermedieri financiare.

În sectorul bugetar s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,4%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%)”, se arată în comunicat.

În octombrie, cel mai mare venit mediu net era în IT, de 6.054 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, 1.415 lei.

valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), 6.054 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.415 lei).

Scumpiri în lanț

Cei 16 lei în plus nu acoperă însă creșterile de prețuri. Benzina s-a scumpit în ultimele luni cu 0,50 lei pe litru, astfel că un plin costă acum cu 20 de lei mai mult decât în vară.

Alimentele de bază au ajuns la prețuri uriașe: un pachet de unt a depășit 6,00 lei, nu mai găsim ouă mai ieftine de 0,80 lei, zahăr cu preț sub 4,50 lei sau făină mai ieftină de 2,80 lei. Un kilogram de zahăr costa în primăvară în jur de 2,80 lei, iar acum a depășit 3,50 lei. Și făina este mai scumpă: era 2,10 lei în primăvară, iar acum este și 3 lei.

Din pricina creșterii cursului valutar, un euro este acum 4,6315 lei, motiv pentru care și abonamentele la telefonie s-au majorat cu 30%, iar din cauza ROBOR ratele la creditele pentru locuință au crescut cu 10%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net