Am stat şase ore în viscol pentru 5 lei

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Să stai ore în şir în picioare, aproape nemişcat, pe un ger de-ţi taie respiraţia, şi asta chiar de bună voie? Poate părea de necrezut! Aşa trăiesc însă zi de zi pieţarii, pentru un pumn de mărunţiş!

Unii îşi strâng catrafusele şi dau fuga acasă, la gura sobei. Alţii se încăpăţânează să rămână la tarabe, învineţiţi de frig.

Doar, doar or strânge un ban în plus, să aibă ce pune seara pe masă. E situaţia ţăranilor care au înfruntat viscole şi nămeţi de pomină pentru a-şi aduce mărfurile la piaţă, la oraş.

La piaţă, încălzirea e pe bază de vin fiert

simeon stalpnicul png

Au stat la tarabe şi ieri, când temperaturile nu au depăşit minus 10 grade Celsius, iar vântul a suflat cu peste 70 de kilometri/oră. Reporterii Click! au dat o raită prin pieţe şi au înlocuit negustorii la tarabe, pentru o zi de lucru...„normală".

Blindaţi cu mai multe rânduri de pulovere, căciuli, fulare şi mănuşi, am reuşit să rezistăm, ce-i drept- numai câteva ore, în spatele unei tarabe cu mere din sectorul 6 al Capitalei.

Furtunile de zăpadă au gonit mulţi ţărani din pieţe

simeon stalpnicul png

„E nevoie de experienţă! Noi avem ani de zile de când ieşim la piaţă! Că e caniculă, că e ger, aici suntem. La datorie!", ne-a avertizat Ionuţ Sugeac, un vânzător de 27 de ani, tocmai din Voineşti - Dâmboviţa.

Am descărcat fructele din maşină, le-am sortat cu migală pe mărimi şi culori şi le-am aşezat „strategic" în lădiţe. Era timpul pentru o pauză, astfel că negustorul propune o porţie zdravănă de vin fiert. Nu de alta, dar trebuia să ne încălzim cu orice preţ, pentru că ziua de muncă era abia la început.

Piaţa Gorjului din Militari a fost ieri îngropată în zăpadă

simeon stalpnicul png

„Acum trebuie să aşteptăm clienţi! E bine că nu sunt mulţi vânzători la tarabe şi nu avem concurenţă", a explicat, încurajator, bărbatul. Singura problemă a fost că, pe viscolul de ieri, clienţii traversau piaţa ca pe trecerea de pietoni, pentru a scurta drumul, nicidecum pentru cumpărături.

Merele au îngheţat, iar oamenii nu s-au mai lăsat înduplecaţi nici de eforturile noastre de „marketing", pentru a le oferi primul kilogram gratis. Cu chiu, cu vai, după câteva ore am reuşit să facem şi safteaua, iar la plecare - bilanţul: două kilograme de mere, în valoare totală de 5 lei!

La Focşani, oamenii abia mai găsesc alimente

Zăpada căzută în ultimele zile în Focşani a atins cantităţi istorice.Toate drumurile naţionale s-au închis, iar aprovizionarea cu alimente a magazinelor decurge greoi. Pe rafturile din magazine marfa se împuţinează pe zi ce trece.

Din cauza drumurilor închise, magazinele nu s-au putut aproviziona cu marfă

simeon stalpnicul png

Galantarele cu carne, în care altădată zăceau tot felul de produse, sunt acum aproape goale. „Carne proaspătă nu mai putem aduce, pentru că drumul până la secţia de tranşat este închis. Mai avem totuşi carne congelată în depozitul magazinului", ne spune Lileana Zanfir, patronul unuia dintre principalele supermarket-uri din Focşani.

simeon stalpnicul png

Pentru că străzile sunt blocate, maşinile de la salubritate nu vor ajunge până vineri să ia gunoiul din faţa blocurilor. Priveliştea este una dezolantă. Pe străzi şi-au făcut apariţia şi cânii vagabonzi, din ce în ce mai flămânzi. Marţi, două femei din Focşani au fost muşcate în aceeaşi zonă a oraşului, la intervale scurte de timp.

Vântul va sufla cu 80 km/h, în Bărăgan

Brrrr! Ce frig a fost ieri! Dar, ce e mai rău abia acum vine. Meteorologii au emis cod portocaliu pentru judeţele din sudul ţării, de viscol şi vânt în rafale de până la 80 kh/h, valabil până azi, la ora 22. Pentru judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Bucureşti, avertizarea este valabilă până azi, la ora 8.

Ninsorile vor fi puţine, dar gerul se înteţeşte. La noapte, vor fi între minus 25 de grade în centrul ţării, la munte şi în depresiuni, şi minus 15 grade, în vestul ţării.

În Capitală, la noapte, temperaturile vor coborâ la minus 22 de grade la marginea oraşului şi minus 20 de grade în interior. Nici ziua nu av fi confortabil: în nordul Moldovei vor fi la prânz minus 18 grade, iar în Capitală minus 12 grade. Gerul va persista cel puţin până duminică şi va afaceta toată ţara.

Flash Iarnă

Ambulanţe blocate. Şapte ambulanţe au fost blocate, în judeţele Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu. Echipajele ISU şi SMURD încercau să intervină în 32 de cazuri, dar nu au putut ajunge.

Cea mai grea situaţie este în judeţul Vrancea, unde sunt mai multe persoane blocate, printre care şi o femeie însărcinată care a intrat în travaliu de luni, în localitatea Vintileasca.

Au murit degeraţi. Încă două decese, din pricina frigului, astfel încât numărul morţilor a ajuns la 36. În total, fuseseră raportate 41, dar autopsiile au arătat că cinci oameni muriseră din alte cauze. De pe străzile din Capitală, luni, au fost adunate 215 persoane fără adăpost.

Graniţă închisă. Circulaţia tuturor vehiculelor pe podul peste Dunăre de la Vama Giurgiu-Ruse a fost suspendată în ambele sensuri. Aceleaşi restricţii sunt valabile şi pentru punctele de frontieră Călăraşi-Silistra şi Negru Vodă-Kardam.

Trenuri anulate. Peste 180 de trenuri au fost anulate, cinci linii sunt închise şi sunt întârzieri de peste o oră în sud şi sud-est.

Captivi. Şapte autocare cu 450 de persoane au fost blocate în nămeţi, luni noapte, timp de aproape şapte ore, pe DN 3 Călăraşi-Bucureşti. Tot în aceeaşi zonă a rămas înzăpezită şi o ambulanţă care transporta un copil în vârstă de un an şi jumătate.

Izolaţi. 323 de localităţi din 33 de judeţe sunt afectate de viscol. Dintre acestea, 167 sunt izolate, 174 au probleme cu energia electrică, iar în două localităţi nu e apă potabilă. Peste 60.000 de persoane şi firme nu au curent electric.

Pagubă. Importatorii pierd 100 de milioane de euro zilnic din pricina vremii, a anunţat Mihai Ionescu, de la ANEIR. Au fost înregistrate întârzieri pe transporturile navale, rutiere şi feroviare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net