O zi la un centru de testare COVID din Bucureşti: „Am venit cu taxiul, ce să fac?!”
28 de centre de testare COVID au fost deschise în București și Ilfov, pentru persoanele suspecte de COVID, care prezintă simptome specifice. Ministerul Sănătății a publicat lista lor, anunțând totodată că oamenii se pot duce singuri să-și facă un test PCR gratuit. Cu două condiții: să sune înainte la DSP și să nu se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. Această din urmă condiție e mai greu de respectat și de verificat.
„Unde mergeți? Aveți codul de la DSP? Arătați-l!”. Așa sunteți întâmpinați la toate centrele de testare COVID de către agenții de pază de la intrare. Pentru că oricine vrea să-și facă un test RT-PCR gratuit trebuie să sune înainte la DSP și să se programeze. „Persoanele vor solicita testarea către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, prin numărul de Call Centre 021.9462, sau online. DSP va indica punctele de recoltare cele mai apropiate și va programa doritorul la un centru. Apoi îi va trimite prin sms sau prin e-mail numărul de înregistrare al cererii, numele, prenumele și CNP-ul parțial anonimizat”, a anunțat luni Ministerului Sănătății. Codul obținut va fi prezentat la centrul de testare. „Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru RT-PCR nu se va efectua”, atrag atenția autoritățile.
Nu intri fără codul de la DSP
Ileana și Niculae Safta, doi soți de 72, respectiv 77 de ani, s-au conformat. Marți dimineața, s-au prezentat regulamentar la centrul de la Spitalul Universitar București cu hârtiile proaspăt scoase la imprimantă. „Am început de joi să am frisoane, după care am avut dureri foarte mari de spate și de cap. Am luat inițial un paracetamol, dar durerile nu au trecut, s-au agravat, abia mai puteam să respir de durere. De ieri a început și soțul să aibă simptome, așa că am sunat la DSP și am fost îndrumați aici”, ne povestește doamna Safta. Cei doi soți au respectat și recomandarea de a nu folosi mijloacele de transport în comun, venind cu mașina personală. La centrul de testare nu era aglomerat, au fost preluați imediat și li s-au recoltat probele. Dar, surpriză! Cu toate că aveau două hârtii printate de la DSP, acestea conțineau, de fapt, un singur cod. „Nu e bine, trebuie câte un cod pentru fiecare persoană”, spune asistenta care le-a preluat documentele. A fost nevoie de un alt telefon la DSP, pentru a mai primi un cod.
„Copilul se simte rău, nu puteam să aștept 3 zile ambulanța!”
Cristina, o tânără mămică de 29 de ani, patrula îngrijorată, prin sala de așteptare, cu o fetiță de 4 ani în brațe. Venise și fără cod, și fără mașină personală. A povestit că amândouă se simt rău și nu au mai putut aștepta acasă ambulanța. „Fetița are febră, dureri de burtă și a vomat, iar eu am febră și dureri de burtă. Am sunat la ambulanță, dar mi s-a spus că va dura foarte mult până vor veni să ne testeze acasă. Timpul de așteptare e de 3 zile. Mult prea mult! Așa că azi ne-am urcat într-un Uber și am venit direct la centrul de testare. Nu am mașină personală, ce să facem?!”, ne spune femeia. În plus, nu a știut că are nevoie de programare la DSP. „Am aflat aici, așa că am sunat și acum aștept codurile. Mi s-a spus că va dura o jumătate de oră, dar au trecut două ore”. Într-un final, cele două au reușit să se testeze, apoi au plecat acasă tot cu un taxi.
Anca Rusciugă, medic specialist Medicină de Urgență și coordonatorul centrului de testare de la Spitalul Universitar, a explicat pentru Click! că, într-adevăr, a fost puțin mai dificil duminică, în prima zi de testare, pentru că oamenii nu știau regulile și veneau fără programarea prin DSP. „De ieri, situația e un pic mai clară pentru toată lumea și începem să ne intrăm în ritmul normal. În primele două zile s-au testat la noi 450 de persoane. Recomandăm tuturor să nu vină cu mijloacele de transport în comun, ca să limităm răspândirea infecției”, ne spune medicul.
Vă puteți testa gratuit și la medicul de familie
Dacă la cele 28 de centre de recoltare din cadrul spitalelor puteți face gratuit teste RT-PCR, la medicii de familie puteți face, tot gratuit, teste rapide antigenice. Peste 3.800 de medici de familie din toată țara s-au înscris în program și au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate. Lista lor o puteți găsi pe site-ul Ministerului Sănătății. Așa am ajuns și noi marți la dr. Teodora Raluca Diaconu, medic de familie în sectorul 2 din București. Ne spune că tocmai a testat un pacient, iar rezultatul a fost pozitiv. „De când am intrat în acest program, am făcut doar trei teste rapide și toate cu rezultat pozitiv. Am direcționat apoi pacienții către un centru de evaluare”.
Procedura de testare la medicul de familie este simplă: trebuie doar să suni și să te programezi. Dacă medicul tău nu e înscris în program, te poți duce la oricare alt cabinet. „Legea nu limitează numărul de teste pe care le pot face lunar unui pacient. Oricine are simptome sau e contact direct al unei persoane infectate poate veni să se testeze ori de câte ori simte nevoia”, explică dr. Raluca Diaconu.
Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!