Apă cu rația în Maramureș!

Ultima actualizare:

    Apa potabilă nu va mai curge la robinet la orice oră
Apa potabilă nu va mai curge la robinet la orice oră

În partea de sud și est a țării plouă de rupe, în nord-vest, însă, e secetă. Autoritățile din Maramureș se gândesc deja să restricționeze alimentarea cu apă potabilă a populației.

”Situaţia hidrologică pe cursurile de apă atestă faptul că suntem într-o perioadă de secetă, în sensul că aproape toate râurile se găsesc cu debite la 30-40% din mediile multianuale. Lacul Firiza, care alimentează cu apă municipiul Baia Mare, are debitul afluent de 1,13 metri cubi/secundă, la o treime faţă de debitul mediu multianual, care e de 3,04 mc/secundă. Pe râul Lăpuş, situaţia e mult mai gravă, pentru că în satul Lăpuşel, în această dimineaţă (miercuri-n.r.) debitul era 1,95 mc/s faţă de 18,7 mc/secundă, datele arată că suntem la aproximativ 10% faţă de rata debitul mediu multianual“, a declarat ieri, inginerul şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş, Stelian Ivaşcu, prezent la o analiză privind situaţia cursurilor de apă din judeţ. El a mai arătat că luna august ar putea fi o perioadă deosebit de critică, deoarece fenomenul de secetă s-ar putea extinde ca durată, din cauza lipsei ploilor, scrie Agerpres. Specialistul SGA Maramureş a subliniat că localităţile urbane şi rurale a căror alimentare cu apă se face din puţurile de captare aflate la periferie şi-n zonele de deal se vor confrunta cu probleme dificile. "Comunele Remetea Chioarului şi Fărcaşa, deja se apropie de momentul critic, iar aici autorităţile ar trebui să restricţioneze consumul de apă, pentru a evita situaţiile neplăcute", a mai spus Stelian Ivaşcu. La rândul său, prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian a arătat că primarii din localităţile predispuse la efectele secetei au fost deja atenţionaţi să monitorizeze situaţia, iar în cazul care aceasta se prelungeşte, să restricţioneze consumul de apă.

Localitățile în care se impun restricțiile

“În cazul care se impune, vom introduce restricţii la consumul de apă în  localităţile Fărcaşa, Coroieni-Baba, Remetea Chioarului, Copalnic Mănăştur, Răzoare, Vălenii Şomcutei, Curtuiuş, Finteuşu Mare, Rohia, Dumbrăviţa şi Onceşti. Sunt localităţile care, urmărindu-le câţiva ani, când au fost perioade de secetă, s-au confruntat cu probleme în privinţa apei. Trebuie să preîntâmpinăm situaţiile nedorite”, a spus Anton Rohian. De asemenea, populaţia judeţului Maramureş va fi atenţionată prin intermediul primăriilor şi a media locală să nu facă risipă de apă într-o perioadă care se anunţă critică. În caz de necesitate, ISU Maramureş va aproviziona cu apă, în măsura posibilităţilor, localităţile rurale care vor fi afectate de secetă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net