Apel disperat al medicilor: «Suntem pe panta ascendentă a pandemiei!» De ce este nevoie de lockdown

Ultima actualizare:

    Specialiștii susțin că numai un lockdown de câteva săptămâni mai poate opri evoluția valului patru în Româniafoto: Shutterstock
Specialiștii susțin că numai un lockdown de câteva săptămâni mai poate opri evoluția valului patru în Româniafoto: Shutterstock

Carantina de noapte și purtarea măștii de protecție nu mai pot încetini evoluția valului patru al pandemiei de Covid-19. Medici şi cercetători cer autorităţilor să treacă la măsuri radicale de control: carantină generalizată timp de câteva săptămâni şi creşterea numărului de persoane vaccinate.

Situaţia catastrofală din România nu mai poate fi redresată decât prin măsuri drastice, neplăcute, dar foarte necesare, avertizează specialişti din ţară şi din străinătate. Orice altă măsură precum purtatul măştii sau carantină de noapte nu vor face o diferenţă majoră.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, spune că trebuie instituit lockdown-ul. „Vaccinarea e importantă, dar nu poate avea efecte atât de rapide, pe cât această întrerupere a circulaţiei virusului şi a focarelor de posibilă contaminare. Dacă se realizează prin nişte măsuri eficiente, în două-trei săptămâni vom avea primele rezultate”, avertizează acesta. 

Medicul a atras atenţia că problema cea mai mare în momentul de faţă este numărul mare de pacienţi care ajung la spital cu forme grave de boală. „Suntem în continuare pe panta ascendentă a pandemiei. Nu putem externa pacienţii în ritmul în care vin formele grave de boală, ceea ce creează mari probleme sistemului de sănătate”, a subliniat Virgil Musta.

Citește și:

Cseke Attila: Dacă ne oprim cu vaccinarea la 40-50% din populație, vom avea şi valul 5

Starea de lockdown trebuia impusă de mult  

La rândul lui, Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, susţine ideea unei carantine generalizate. „Există în România în acest moment un număr foarte mare de infecţii şi sistemul nostru medical este asfixiat de numărul mare de cazuri de COVID-19 în stare gravă.

Dar nu ne gândim doar la pacienţii cu COVID-19 care au nevoie de ATI, ci şi la restul pacienţilor care, din pricina acestei saturaţii a sistemului medical şi suprasolicitării, ajung să nu mai poată primi îngrijiri medicale pentru alte afecţiuni, fie ele cronice sau acute.

Starea de lockdown ar fi trebuit de altfel impusă mult, mult mai devreme, pentru că existau deja semnale de alarmă şi dacă nici acum nu se discută despre această măsură, vom avea în continuare situaţia tragică pe care o vedem acum. Şi va fi din rău în mai rău. Pentru că numărul cazurilor va creşte, iar personalul medical este obosit.

Orice altă măsură acum cu purtatul măştii, cu carantină de noapte – lucruri utile, dar nu vor face o diferenţă majoră”, este de părere Ştefan Dascălu.

Carantina generalizată în sine nu este o soluţie, adaugă Dascălu. „Tot ce poate face starea de lockdown este să reducă din agresivitatea răspândirii virusului. Deci, vom încetini numărul de infecţii noi şi vom da timp sistemului medical să respire şi să poată avea grijă de pacienţi. Nu este o măsură pe termen lung, dar se impune în momentul de faţă, ţinând cont că nu am fost în stare să ne pregătim pentru acest val pandemic”, subliniază cercetătorul. 

Citește pe Adevarul.ro cum a dăunat politicul campaniei de vaccinare 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net