Apelativele „păpuşă“ şi „pisi“, amendate cu 10.000 de lei. O nouă Lege împotriva hărţuirii

Ultima actualizare:

    Legea hărțuirii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
Legea hărțuirii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Atenție, golani! Dacă puneți mâna pe fete ori femei necunoscute sau le strigați ”pisi”, ”păpușă” riscați o amendă până la 10.000 de lei! Noua lege a fost deja promulgată de președintele Iohannis.

Hărţuirea din spaţii publice, cunoscută şi sub numele de hărţuirea stradală, afectează un număr foarte mare de fete şi femei din România. Potrivit sondajelor, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece femei nu se simt în siguranţă nici în timpul zilei. Mai mult, şapte din zece femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul  Oana Bîzgan, a fost aprobat de Parlament și promulgat de președintele Iohannis.

Noua lege definește clar ce înseamnă hărțuirea stradală, precum și sancțiunile pentru cei care agresează. Oamenii legii spun însă că astfel de fapte nu vor fi simplu de probat, iar victimele vor trebui să dovedească că au fost agresate.

Apelativele „păpuşă“ şi „pisi“, amendate cu 10.000 de lei

Formele considerate mai uşoare, precum hărţuirea stradală, căreia îi cad victime mii de femei sunt pipăitul, fluieratul, adresarea de apelative precum „păpuşă”, „pisi”, propuneri cu diverse conţinuturi obscene.

Acestea reuşeau să scape legii penale, iar pe Codul Civil poliţiştii nu aveau la îndemână instrumente pe care să le aplice în astfel de cazuri.

Sancțiuni pentru hărțuirea stradală

De acum încolo, hărțuirea stradală ar trebui să poată fi sancţionată contravenţional cu amenzi de până la 10.000 de lei. Condiţia este că femeia hărţuită pe strada să sune imediat la 112 şi să povestească ce a păţit, sau de faţă să fie un agent. Mai exact, să poată dovedi că a fost agresată.

Mai pot fi probate cu imagini ale unor camere de supraveghere, dar care nu au sonor. Fără sunet, agresorul poate invoca în apărarea lui orice, inclusiv că a fost provocat, scrie adevarul.ro.

Potrivit legii, „este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat“. Aceste fapte „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei“. 

Ce este hărțuirea

Potrivit noii legi, prin hărţuire se înţelege „situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor“.

Prin hărţuire sexuală se înţelege „situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor“.

Prin hărţuire psihologică se înţelege „orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane“.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net