Aproape o sută de mineri, blocați în Salina Dej! Ce se întâmplă

Ultima actualizare:

    Minerii s-au baricadat în Salina Ocna Dej și refuză să iasăfoto: lataifas.ro
Minerii s-au baricadat în Salina Ocna Dej și refuză să iasăfoto: lataifas.ro

Aproape o sută de mineri s-au blocat în Salina Dej din județul Cluj începând de vineri, 18 decembrie. Alți 60 s-au solidarizat cu ei și protestează la suprafață, în curtea unității. Ulterior, acestora li s-au alăturat schimburile II și II, ajungându-se la un număr de 98 de persoane.

Minerii protestează împotriva reducerii fondului de salarii al societății, mai ales în contextul în care producția a crescut semnificativ față de anul trecut. Protestul a fost declanșat vineri (18 decembrie), când schimbul s-a blocat în subteran, intenționat, potrivit mediafax.ro.

Potrivit unor declarații făcute de prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, o mare parte de muncitori stă, deja, de peste 30 de ore în Salina Dej. Prefectul a coborât, la rândul lui, în subteran, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, sâmbătă dimineața (19 decembrie).

Cei doi au discutat cu protestatarii, încercând să afle ce revendică. „Eu sunt la Dej în continuare. Ne-am întâlnit în mină cu cei 98 de mineri care sunt în subteran şi ne-au spus că nu renunţă la revendicările lor. Revendicările sunt, în primul rând, de natură salarială. Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca şi în 2014 şi, din păcate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai puţin, în condiţiile în care producţia lor a crescut cu aproape 10 la sută. Am putea spune că au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizările de la Dej se plătesc şi alte sucursale din ţară, sunt şase de toate, Dejul fiind cea mai profitabilă sucursală, cu producţia cea mai mare. Dejul asigură 35 la sută din producţie", a declarat Vușcan.

Starea de sănătate a protestatarilor este supravegheată de o ambulanță, iar până acum, o persoană a fost transportată la spital. „Noi am trimis de ieri (vineri - n.r.) o ambulanţă care monitorizează starea de sănătate a minerilor. O singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost scoasă din mină şi transportată la spital. Din fericire, nu este o situaţie gravă”, a mai explicat prefectul. Autoritățile din Cluj au asigurat mâncare și apă pentru mineri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net