Așa a arătat prima zi de școală în anul pandemiei! Cum se desfășoară orele
În sfârșit, ziua cea mare, despre care vorbim de o lună încoace, pe care o pregătim în toate scenariile, spre care ne uităm cu teamă sau cu nerăbdare, a sosit. Aproape 3 milioane de copii și familiile lor au trăit azi emoțiile primei zile de școală. Una care a fost diferită de tot ce știau până acum.
Copiii, fericiți să se revadă
14 septembrie 2020 va rămâne cu siguranță emblematic în albumul nostru de amintiri. Cuprinde poze de la un început de an școlar total atipic, fără festivități de bun venit, fără aglomerație, îmbrățișări sau flori. În schimb, această zi memorabilă este sub imperiul regulilor, al distanțării și, bineînțeles, al măștilor de protecție care, chiar dacă le acopereau copiilor aproape toată fața, nu le-au putut umbrit sclipirea de fericire din ochii. Le-a fost dor unii de alții, le-a lipsit atmosfera de la școală, banca, profesorii sau simplul fapt de a ieși dimineața din casă.
„Suntem la clasa XI-a și suntem încântați, chiar ne-a fost dor. Vom funcționa în sistem hibrid, împărțiți pe două grupe, unii în bancă, alții de acasă. Nu ne e teamă de infectare, purtăm măști, respectăm regulile și avem încredere că totul va fi bine”, a declarat Cătălina Botezatu, elevă la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Capitală. Aici sunt înscriși 1.280 de elevi de clasele IV-XII. Pentru a nu risca un aflux mare de persoane, conducerea a gândit un program strict de întâlnire pe clase.
Elevii au venit la școală la ore diferite, după un program stabilit pe clase
„Copiii au început să vină de la ora 8.00 și vor sosi pe rând, pe tot parcursul zilei, potrivit programărilor pe clase. Dirigintele îi preia de la poartă, trec prin triajul epidemiologic și, pe trasee prestabilite, merg fie spre clase, fie în curtea interioară, în aer liber. Îi consiliem să nu dea mâna, să nu stea apropiați, să nu împrumute obiecte, dar e greu, pentru că ei sunt tentați să se apropie unii de alții. Noi vom funcționa în scenariul hibrid, jumătate la școală, jumătate acasă”, a explică Ionela Neagoe, directorului Colegiului „Gheorghe Lazăr” din București. De altfel, pentru mii de copii din toată țară, primul clopoțel a sunat azi „online”, din boxele calculatorului. Ei sunt în „tura de acasă” și mai au de așteptat o săptămână sau două până când le va veni rândul să participe fizic la ore.
După 6 luni de pauză, unitățile de învățământ au prins din nou viață
Chiar și pe jumătate sau pe sfert pline, școlile din toată țara au prins azi din nou viață. I-au primit pe elevi curate, aerisite, marcate cu săgeți ce indică traseul, dotate cu dezinfectant și cu dispozitive electronice.
De la 8 dimineața și până după-amiaza străzile Bucureștiului au fost pline de elevi în uniforme, cu părinți de mână, venind sau ducându-se spre unitățile de învățământ, conform orarului fiecăruia. Părinții cu doi sau mai mulți copii au fost nevoiți să-și ia liber de la serviciu pentru a se dedica primei zile de școală.
„Băiețelul meu, Costin, e în clasa zero la o școală din Voluntari și a început la 8.30. Am intrat în clasă pe rând, câte 5 copii însoțiți de părinți. Karina, fetița mea, este în clasa a V-a și a început la 12.00, cu jumătate de clasă. La ea, prima oră s-a ținut în curtea școlii, fiecare copil pe câte o bulină, la distanță de doi metri. Părinții au asistat și ei de pe propria bulină. Ni s-au împărțit tablete, s-a intrat puțin și în clasă, apoi a venit tura a doua. Ni s-a spus să nu aducem flori, pentru a nu pune copiii în situația de a fi refuzați”, povestește Cristina, o mămică din Voluntari.