Așa a arătat prima zi de școală în anul pandemiei! Cum se desfășoară orele

14 septembrie 2020
image
Salutul elevilor, în anul școlar 2020-2021Foto: Sever Gheorghe

În sfârșit, ziua cea mare, despre care vorbim de o lună încoace, pe care o pregătim în toate scenariile, spre care ne uităm cu teamă sau cu nerăbdare, a sosit. Aproape 3 milioane de copii și familiile lor au trăit azi emoțiile primei zile de școală. Una care a fost diferită de tot ce știau până acum.

Copiii, fericiți să se revadă

14 septembrie 2020 va rămâne cu siguranță emblematic în albumul nostru de amintiri. Cuprinde poze de la un început de an școlar total atipic, fără festivități de bun venit, fără aglomerație, îmbrățișări sau flori. În schimb, această zi memorabilă este sub imperiul regulilor, al distanțării și, bineînțeles, al măștilor de protecție care, chiar dacă le acopereau copiilor aproape toată fața, nu le-au putut umbrit sclipirea de fericire din ochii. Le-a fost dor unii de alții, le-a lipsit atmosfera de la școală, banca, profesorii sau simplul fapt de a ieși dimineața din casă. 

image
La Colegiul „Gheorghe Lazăr” din București, unele clase și-au ținut prima oră în aer liber, în curtea interioară

„Suntem la clasa XI-a și suntem încântați, chiar ne-a fost dor. Vom funcționa în sistem hibrid, împărțiți pe două grupe, unii în bancă, alții de acasă. Nu ne e teamă de infectare, purtăm măști, respectăm regulile și avem încredere că totul va fi bine”, a declarat Cătălina Botezatu, elevă la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Capitală.  Aici sunt înscriși 1.280 de elevi de clasele IV-XII. Pentru a nu risca un aflux mare de persoane, conducerea a gândit un program strict de întâlnire pe clase.

Elevii au venit la școală la ore diferite, după un program stabilit pe clase

image
Prima oră s-a ținut cu jumătate din elevi la clasă, jumătate acasă, online. Toți s-au auzit și s-au văzut între ei

„Copiii au început să vină de la ora 8.00 și vor sosi pe rând, pe tot parcursul zilei, potrivit programărilor pe clase. Dirigintele îi preia de la poartă, trec prin triajul epidemiologic și, pe trasee prestabilite, merg fie spre clase, fie în curtea interioară, în aer liber. Îi consiliem să nu dea mâna, să nu stea apropiați, să nu împrumute obiecte, dar e greu, pentru că ei sunt tentați să se apropie unii de alții. Noi vom funcționa în scenariul hibrid, jumătate la școală, jumătate acasă”, a explică Ionela Neagoe, directorului Colegiului „Gheorghe Lazăr” din București. De altfel, pentru mii de copii din toată țară, primul clopoțel a sunat azi „online”, din boxele calculatorului. Ei sunt în „tura de acasă” și mai au de așteptat o săptămână sau două până când le va veni rândul să participe fizic la ore.  

image
Diriginții și-au preluat elevii de la poarta liceului. Părinții nu au avut voie în interior

După 6 luni de pauză, unitățile de învățământ au prins din nou viață

Chiar și pe jumătate sau pe sfert pline, școlile din toată țara au prins azi din nou viață. I-au primit pe elevi curate, aerisite, marcate cu săgeți ce indică traseul, dotate cu dezinfectant și cu dispozitive electronice.

De la 8 dimineața și până după-amiaza străzile Bucureștiului au fost pline de elevi în uniforme, cu părinți de mână, venind sau ducându-se spre unitățile de învățământ, conform orarului fiecăruia. Părinții cu doi sau mai mulți copii au fost nevoiți să-și ia liber de la serviciu pentru a se dedica primei zile de școală.

image
Accesul în clase se face după măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor

„Băiețelul meu, Costin, e în clasa zero la o școală din Voluntari și a început la 8.30. Am intrat în clasă pe rând, câte 5 copii însoțiți de părinți. Karina, fetița mea, este în clasa a V-a și a început la 12.00, cu jumătate de clasă. La ea, prima oră s-a ținut în curtea școlii, fiecare copil pe câte o bulină, la distanță de doi metri. Părinții au asistat și ei de pe propria bulină. Ni s-au împărțit tablete, s-a intrat puțin și în clasă, apoi a venit tura a doua. Ni s-a spus să nu aducem flori, pentru a nu pune copiii în situația de a fi refuzați”, povestește Cristina, o mămică din Voluntari.  

image
Costin e în clasa zero la o școală din Voluntari
kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi Bădălău jpeg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
alina puscas png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg