Aşa alegi corect dulciurile pentru copii, de Moş Nicolae
Diseară, în Ajun de Moş Nicolae, ghetuţele se vor umple cu dulciuri. Dacă nu ai pregătit încă surprizele pentru cei dragi, ar trebui să te grăbeşti. Însă, când mergi la cumpărături, trebuie să ştii ce să alegi pentru a proteja sănătatea familiei tale. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune la ce să fim atenţi.
Bomboane, praline, fursecuri, biscuiţi cu glazură, figurine din ciocolată, prăjituri şi torturi care-ţi lasă gura apă. În această perioadă, standurile cu dulciuri din magazine te îmbie la cumpărături cu nemiluita. Ai lua de toate! Însă, mare grijă! Nimeni nu-şi doreşte ca de Moş Nicolae să primească în dar o intoxicaţie sau o toxiinfecţie alimentară! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi ne spune ce să alegem şi cum să cumpărăm corect pentru a ne proteja sănătatea noastră, dar şi pe a celor dragi.
Cumpără ciocolată neagră!
Dacă vrei să cumperi produse din ciocolată, alege ciocolata neagră, cea care conţine peste 70% cacao şi cât mai puţin zahăr. Citeşte cu atenţie eticheta şi evită fructoza şi siropul de porumb.
Atenţie! Ciocolata albă nu este ciocolată din simplul motiv că nu conţine cacao şi unt de cacao! La fel putem vorbi şi despre ciocolata cu lapte care are în ingrediente o cantitate extrem de mică de cacao. În cazul în care alegi ciocolată neagră cu fructe confiate, ar trebui să verifici eticheta produsului şi să vezi dacă nu cumva fructele conţin sulfiţi. În cazul în care aceştia se regăsesc pe etichetă, este recomandat să nu cumperi!
Atenţie la checuri şi cozonaci!
Cozonacii, checurile, cornurile sunt pline de E-uri, conţin margarină şi, astfel şi grăsmi hidrogenate, conservanţi, coloranţi, arome, sirop de porumb sau alţi îndulcitori artificiali. Aceste produse sunt încadrate în categoria alimentelor nesănătoase deoarece conţin grăsimi şi zaharuri. Dacă vrei să cumperi, ar trebui să cunoşti riscul la care te expui tu dar la care îi expui şi pe cei mici. Este recomandat să le oferi produse de patiserie preparate în casă.
Fructe uscate sau confiate?
Cu siguranţă, fructe uscate! Pentru că există o diferenţă foarte mare între fructele uscate şi cele confiate. Cele uscate sunt pur şi simplu deshidratate. Acestea păstrează o mare parte din proprietăţile fructului proaspăt. În schimb, fructele confiate conţin o soluţie de glucoză care le face mai dulci dar nu şi mai sănătoase.
Ce găsim la raft? Smochine, curmale, prune, caise, stafide iar lista poate continua. Ce să alegem? Pentru a şti ce trebuie să cumpărăm, este obligatoriu să citim eticheta produsului. Alege fructele uscate în defavoarea celor confiate dacă vrei să te hrăneşti sănătos. Fructele uscate conţin calorii şi foarte puţină apă. Au proprietăţi tonifiante, diuretice şi emoliente. Nutriţioniştii le recomandă cu căldură pentru efectele lor antioxidante.
Beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale (scad riscul de diabet cu aproximativ 18%, în timp ce sucul din fructe creşte riscul de diabet cu aproximativ 24%). Sucul de fructe, prin prelucrare, are un conţinut mai scăzut de fibre alimentare, vitamine, antioxidanţi, plus că enzimele sunt inactivate, i se adaugă, conservanţi, zaharuri, îndulcitori chimici, îngroşători etc.
Prăjiturile din galantar îţi fac mereu cu ochiul şi parcă te-ar tenta un tort sau măcar o prăjitură cu frişcă. Specialiştii în nutriţie nu-ţi recomandă să consumi produse despre care nu ştii nimic: nici când expiră, nici ce ingrediente conţin. Am observat cu toţii că produsele pe care le găsim în cofetării nu au nici etichetă nutriţională, nici etichetă pe care să fie notat termenul de garanţie. Nu risca pentru că o prăjitură veche îţi poate provoca o toxiinfecţie alimentară!
Sfântul Nicolae se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 6 decembrie. În Ajun, copiii îşi pregătesc ghetuţele şi cizmuliţele şi aşteaptă surprizele pe care le vor primi de la Moşul: dulciuri, mere şi nuci. Tradiţia supune că cei obraznici vor primi în loc de bunătăţi o nuieluşă.