Aşa arăta acest perete în urmă cu câteva zile. Ce s-a întâmplat după protestele Bisericii FOTO

Ultima actualizare:

    Pictura murală de la Sf. Gheorghe i-a deranjat pe enoriaşiFoto: Mediafax
Pictura murală de la Sf. Gheorghe i-a deranjat pe enoriaşiFoto: Mediafax

O pictură de artă murală cu Sfântul Gheorghe, aflată pe o clădire din Capitală, a fost ştearsă sâmbătă, cu două zile înainte de data la care se anunţase că va fi acoperită. Pictura a apărut pe zid în 21 aprilie și reprezintă o reinterpretare a luptei duse de Sfântul Gheorghe cu un balaur, însă Biserica a fost deranjată de ea şi a decis să o acopere.

Pictura, realizată de artiştii Obie Platon, Kero şi Irlo în Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti, i-a deranjat pe enoriaşii care venea la biserica de vizaviz. Motivul pentru care ei au fost nemulţumiţi de pictură a fost faptul că în locul balaurului apare Diavolul călare pe un cal. 

Deşi iniţial pictura trebuia ştearsă pe 11 mai, ea a fost acoperită pe 9 mai, adică sâmbătă. În locul ei, cei trei artişti vor realiza un altă lucrare, care însă nu va aborda un subiect religios, conform gandul.info.

Pictura, care îl înfăţisa pe Sfântul Gheorghe luptându-se cu balaurul, a fost acoperit cu două zile mai devreme
Pictura, care îl înfăţisa pe Sfântul Gheorghe luptându-se cu balaurul, a fost acoperit cu două zile mai devreme

"în România suntem foarte sensibili"

Deşi proprietarul clădirii a fost iniţial de acord cu pictura, el nu a dorit să intre în conflict cu Primăria, care a cerut ca operele de artă de pe acel perete să nu abordeze teme religioase. 

Artiştii care au realizat pictura vor face o altă lucrare pe acele perete, dar vor evita temele religioase
Artiştii care au realizat pictura vor face o altă lucrare pe acele perete, dar vor evita temele religioase

„Sunt mai multe elemente: în primul rând, în mod normal, nu s-ar fi pus problema dacă respectiva casă nu ar fi fost pe strada pe care se află (str. Băniei, n. red), adică în ceea ce Primăria numeşte o arie protejată – zona centrului vechi. Acolo, practic, e nevoie de autorizaţia Primăriei pentru refacerea unui calcan (Perete exterior, fără deschideri, din spatele unei case, destinat să fie acoperit de zidul asemănător al clădirii vecine, n.red). De fapt, asta este pictura respectivă – refacerea unui calcan. În principiu, din câte am înţeles, artiştii au discutat cu cei de la Primărie, cei de la Primărie au fost dispuşi să îşi dea acordul şi pentru alte clădiri din zonă, dar, în acelaşi timp, semnalele au fost că nu se doreşte niciun fel de conflict cu biserica. Deci, practic, să se evite subiectele religioase. Cumva, proprietarul a fost pus la mijloc în această dezbatere, şi, nedorind să intre în acest conflict, au căzut toţi de acord să refacem pictura. Adică, da, va rămâne o pictură în acea locaţie, nu, nu va avea un subiect religios, pentru că în România suntem foarte sensibili, se pare, şi nu suportăm niciun fel de impact artistic legat de biserică”, a explicat Doru Răduţă, de la Interesting Times Bureau, grupul care a iniţiat şi sprijinit financiar realizarea proiectului. 

image
image
image
image
image
image
father 22194 1280 jpg
sala examen bac jpg
calendar ortodox 2021 31 mai sf mc ermie png
jln kșlț jpg
flame 580342 1280 jpg
pots 716579 1280 jpg