Aşa faceţi şi la voi acasă, băieţi?
Masa de prânz e cel mai aşteptat moment al muncitorilor de pe şantierele din zona Pipera din Capitală. În graba lor de a-şi potoli foamea după şase ore de muncă uită cele mai elementare reguli de bun simţ: lasă resturile de mâncare în acelaşi loc în care au luat masa.
Amenajat în urmă cu patru ani, spaţiul verde de la gura de metrou Pipera ar fi trebuit să fie un loc de odihnă şi recreere pentru cei care ajung la capătul călătoriei lor prin subteran, pe magistrala a II-a. În realitate, zona a ajuns un loc de depozitare a gunoaielor de tot felul. Florarii ambulanţi fac mormane din resturile plantelor scoase la vânzare, muncitorii îşi lasă tacâmurile şi casoletele doar pe iarba verde, după prânzul luat „pe bordură”, iar spărgătorii de seminţe bat recorduri de neegalat la viteza cu care dau pe gât „bomboanele agricole”, decojite, fireşte.
Acest lucru se întâmplă în fiecare zi, de dimineaţă şi până seara, în ciuda faptului că aici sunt amplasate suficiente tomberoane pentru depozitarea deşeurilor. Angajaţii firmei de salubrizare curăţă zilnic după toţi aceşti oameni şi, nu de puţine ori, s-au trezit cu trecători care i-au apostrofat că „nu se mişcă mai cu talent”.Vestea bună pentru cei care blamează un astfel de comportament e că de azi pot raporta, cu ajutorul telefonului mobil, orice deşeuri depozitate necontrolat. Ministerul Mediului a lansat aplicaţia gratuită „Lets do it”, care permite oricui să marcheze pe o hartă gunoaiele aruncate la întâmplare, pentru ca acestea să fie îndepărtate rapid.