Aşa faci contestaţie dacă rămâi fără permis

Ultima actualizare:

Poliţiştii spun că ai trecut pe roşu, că nu ai acordat prioritate pietonilor sau că ai apăsat prea tare pedala de acceleraţie. Tu nu eşti de acord cu ei, însă ai rămas fără carnet. Click! îţi spune ce paşi trebuie să urmezi ca să-ţi recuperezi permisul.

Depui contestaţia în maximum 15 zile

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să scrii contestaţia. Mai exact, povesteşti  pe hârtie contextul în care ţi-a fost aplicată sancţiunea de reţinere a permisului, dar şi contra-argumentele legale la sancţiunea primită. Contestaţia se depune în maximum 15 zile de când ţi-a fost reţinut carnetul de şofer.

Mergi la judecătorie

După ce ai completat contestaţia, următorul pas este să mergi la judecătoria indicată în procesul verbal, adică cea de pe raza unde a fost constatată fapta. Dacă nu ai timp să ajungi până acolo e suficient să o trimiţi prin fax, prin poştă sau printr-o persoană împuternicită. Imediat ţi se transmite şi data la care trebuie să te prezinţi în faţa instanţei.

Ataşezi la dosar două exemplare

Contestaţia trebuie semnată, datată şi completată în două exemplare atunci când o depui.

La dosar trebuie să mai adaugi şi copia procesului-verbal de constatare şi câte o copie după actul de identitate.

Îl ridici de la Poliţie

În momentul în care depui contestaţia faci şi o cerere pentru eliberarea certificatului de grefă. La ea ataşezi un timbru de 1 leu şi încă unul judiciar în valoare de 15 bani. Recuperarea carnetului se face numai de la poliţia în a cărei rază s-a petrecut evenimentul şi doar pe baza certificatului de grefă emis de instanţă, care se eliberează pe loc. Ceea ce înseamnă că  permisul poate ajunge din nou în buzunarul tău chiar în ziua respectivă.

Ai permisul până când se dă o decizie

În acest caz eşti obligat să te prezinţi la toate termenele date de judecător. Atât tu cât şi poliţiştul sau reprezentantul său legal veţi fi audiaţi.

În cazul în care există probe filmate surprinse de camerele de supraveghere montate într-o intersecţie sau de către radar, atunci şi ele vor fi luate în considerare. Până când instanţa va lua o decizie, poate trece în jur de trei luni. În tot acest timp, rămâi în posesia permisului.

- Contestaţie scrisă; - Contestaţie la judecătorie;- Proces-verbal de constatare;- Copie după actul de identitate;- Cerere pentru eliberarea unui certificat de grefă;- Taxă de timbru de un leu;- Taxă de timbru judiciar de 15 bani.

Permisul de conducere poate fi reţinut de poliţişti dacă ai fost prins băut la volan, în cazul în care au trecut pe roşu, nu ai acordat prioritate pietonilor, maşina are defecţiuni grave la sistemul de frânare sau ai depăşit viteza legală cu 51 de km. În aceste cazuri poţi depune contestaţie. Ea nu este acceptată în situaţia în care nu ai oprit la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele erau coborâte sau în curs de coborâre ori atunci când semnalele cu lumini roşii erau în funcţiune.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net