Așa obții o reducere mare la RCA!


    Șoferii disciplinați plătesc RCA mai ieftin
Șoferii disciplinați plătesc RCA mai ieftin

Cine are mașină trebuie să-și facă și RCA. Asigurarea este obligatorie, însă, tariful diferă chiar și pentru același tip de autoturism. Comportamentul șoferului face diferența. Cu cât este mai responsabil cu atât obține o reducere mai mare.

Șoferii atenți sunt premiați, iar cei indisciplinați, panalizați. Sistemul bonus-malus a fost introdus pentru prima oară în 2010, ca o masură de responsabilizare a posesorilor de vehicule, însă, de atunci a suferit câteva modificări, în special, în privința bonusurilor și penalităților aplicate. Cine a făcut accident, în anul următor plătește un RCA mai scump, iar cine a circulat prudent, mai ieftin.  

Sistemul este format din 8 clase de bonus (B) și 8 clase de malus (M), iar clasa B0 este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune.

Fiecărei clase îi corespunde un anumit procent de reducere, respectiv de majorare procentuală a tarifului de primă RCA, în raport cu clasa de bază B0.

Cum se schimbă clasa de bonus - malus?

Pentru fiecare an în care un șofer nu a înregistrat nici o daună, clasa de bonus crește cu o treaptă. Spre exemplu, dacă anul trecut ai fost încadrat în clasa de bonus B4 și, până la reînnoirea poliței, nu ai produs nici un accident, vei fi încadrat o treaptă mai sus, la B5, pentru care vei primi o reducere a tarifului de 25%, din  tariful de bază.

În schimb, dacă produci un accident, pentru care ești vinovat, vei pierde două clase de bonus, deci la înnoirea poliței vei fi încadrat în clasa B2 și vei primi un bonus de doar 10%.

Astfel, prețul va fi mai mare decât anul trecut, când ai avut o reducere mai consistentă, corespunzătoare clasei B4.

În cazul accidentelor unde s-a constatat că a existat culpă comună, ambii proprietari de vehicule vor fi penalizați prin majorarea primei RCA în anul următor plății daunei.

Clasa de bonus-malus se păstrează tot anul calendaristic.

Cel mai disciplinat șofer poate ajunge în clasa maximă de bonus, B8, după opt ani.

Cum poți afla clasa de bonus-malus în care ești încadrat?

Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat o aplicație online prin care asigurații pot obține informații despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat.

Aceasta poate fi accesată pe site-ul instituției, unde trebuie să introduci numărul de înmatriculare sau numărul de identificare a mașinii. Dacă te consideri neîndreptățit de clasa în care ai fost încadrat, poți face o petiție la ASF.

Dar, atenție! Fiecare șofer are un istoric care se află în baza de CEDAM, la care au acces toți asiguratorii care vând RCA.

Astfel că nimeni nu poate ascunde incidentele trecute, deci asiguratorii nu pot fi păcăliți.

zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
infidelitate jpeg
cub andrele png
Buzau 1 jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
Kirstie Alley și John Travolta, sursă foto: Contul oficial de Instagram al actriței
nick carter gettyimages 187744547 jpg jpeg
parlamentul european profimedia  jpg
image
image
image
image
image
image
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif