„Așa pelerinaj și credință eu nu am mai văzut”. Arhiepiscopul Ciprului a rămas uimit de procesiunea Calea Sfinților. Pentru ce se roagă românii? VIDEO

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Întâi vin călugărițele, apoi preoții. Pe margine, încolonați câte trei sau patru pe un rând stau privind cu evlavie de după gardurile de fier credincioșii, cu miile, spre uimirea arhiepiscopului Gheorghe al Ciprului, venit în vizită în România. Este pelerinajul Calea Sfinților iar joi, în procesiune au fost purtate pe străzile Capitalei moaștele a șase sfinți. În coada de preoți, printre ierarhi, George Simion președintele AUR și omul de afaceri Gigi Becali. 

Procesiunea Calea Sfintilor 2024
Procesiunea Calea Sfinților a adus pe Dealul Mitropoliei moaștele a 6 martiri ai credinței

Procesiunea Calea Sfinților 

Procesiunea Calea Sfinților a pornit în jurul orei 12.00 și a fost formată din două alaiuri de preoți, călugări, călugărițe și voluntari.  

Prima coloană a pornit de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pe traseul: Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – B-dul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii). 

A doua coloană a plecat de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie de le Eghina, pe traseul: Str. Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii).  

Gigi Becali a fugit după coloana cu moaște 

Cele două grupuri s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei cu delegaţia care a adus din Cipru racla cu moaştele Sfântului și Dreptului Lazăr, prietenul Domnului, unul dintre oamenii pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a înviat. Într-una dintre coloane, cea care purta la loc de cinste moaștele Sfântului Dimitrie a sărit în ochi prezența lui George Simion dar mai ales a lui Gigi Becali. Ultimul a sosit mai târziu și cum nu a prins coloana de la început a luat-o la fugă pe Dealul Patriarhiei și a prins alaiul chiar când a ajuns în Piața Unirii. 

Raclele cu moaște după Calea Sfinților 2024
Moaștele celor 6 sfinți aduși spre închinare credincioșilor după Calea Sfinților

Gigi Becali și George Simion s-au închinat la moaște cu preoții 

Calea sfinților s-a încheiat în jurul orei 13:00 cu o slujbă pe Dealul Patriarhiei ținută de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și de Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul de Noua Justiniana și al întregului Cipru. 

Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului
Arhiepiscopul Ciprului, impresionat de pelerinajul Calea Sfinților.Foto:Basilica.ro/Mircea Florescu

„Am venit să primim binecuvântarea sfinților români(...)și am descoperit un popor foarte credincios și care nu se teme să arate acest lucru. Așa pelerinaj și așa manifestări de credință eu nu am văzut. În Cipru nu avem atât de mulți credincioși”, a spui uimit de ceea ce a văzut arhiepiscopul Gheorghe care va sluji împreună cu Patriarhul Daniel duminică, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. 

Credincioși la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou pe 24 octombrie 2024
Credincioșii au așteptat ore întregi să se poată închina la raclele cu moaște după Calea Sfinților

Credincioșii au venit de la 5 dimineața la moaște 

Apoi raclele cu moaște au fost puse încolonate în altarul special din Dealul Mitropoliei, creat la inițiativa patriarhului Daniel. Primii care s-au închinat la moaște au fost reprezentanții Bisericii, printre care s-au strecurat și Gigi Becali și George Simion, că așa-i românul descurcăreț.  

În tot acest timp, din spatele gardurilor și flancați de ajndarmi, credincioșii așteptau cuminți și cu evlavie să le vină rândul la raclele care fac minuni.  

În primul rând, Daniela, doamna Mihaela și Mihai sunt veniți tocmai de la primele ore ale dimineții. S-au așezzat la coadă iar între timp, femeile s-au apucat să citească rugăciuni și se închină cu mare zel. 

„Am venit să ne rugăm la sfinți, mai ales la Dimitrie, ocraotitorul Bucureștiului să ne ajute și să ne dea sănătate, căci este mai bună decât toate. Sfântul Dimitirie nu ne-a lăsat niciodată când ne-am pus nădejdea în el”, ne spune doamna Daniela în timp ce pupă cărticica cu rugăciuni. 

Lângă ea, cu un buchet de flori în mână Florin aștepată să se închine la icoane.„Vrem ca sfinții să ne dea binecuvântarea, să ne apere și am venit să ne rugăm să ne aducă zile bune și sănătate. Ne rugăm pentru familiile noastre și toți cei care sunt lângă noi”, ni se destăinuie bucureșteanul.  

La jumătatea cozii, Ioana speră ca sfinții să-i aducă copiii din Anglia înapoi, sora ei Mioara să-și găsească un bărbat bun iar mama, Varvara să treacă peste durerile de gută.„Sfinții știu despre fiecare și dacă vor ei te ajută dacă nu vor te lasă...Am venit poate poate o să își îndrepte fața și spre familia noastră” ne zice femeia.  

Calea Sfinților are loc în fiecare an pe 24 octombrie, cu ocazia pelerinajului organizat între 20 și 28 octombrie pentru sărbătorirea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. Acesta este sărbătorit pe 27 octombrie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
printul william kate middleton jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
bani jpg
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net