Aşa te aperi de ultraviolete şi de arşiţa care vine din Africa!

Ultima actualizare:
Atenţie la scara radiaţiilor UV!
Atenţie la scara radiaţiilor UV!

Credeam că nu mai vine vara, dar ne-a lovit canicula! Nici un nor pe cer şi soare nemilos. Un val de arşiţă a urcat din nordul Africii şi ne aduce temperaturi mult mai mari decât ar fi normal. Totodată, apare riscul arsurilor din pricina radiaţiilor ultraviolete. Click! vă spune cum să vă protejaţi.

Azi va fi cea mai fierbinte zi din acest an. În tot sudul şi vestul ţării, temperaturile vor urca peste pragul de caniculă, de  35 de grade la umbră, dar şi în celelalte regiuni vor fi valori mari.

Meteorologii ne avertizează că astăzi nu ne vom simţi confortabil: indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic. Cu alte cuvinte, organismul va face mari eforturi să reziste la soare fierbinte şi nici o adiere de vânt. Vor fi 36 de grade în Banat şi sudul Olteniei, posibil mai mult în Lunca Dunării.

Clujenii vor respira la 31 de grade, iar bucureştenii la 33 de grade. La munte, în Braşov, vor fi 30 de grade. Nivelul  radiaţiilor ultraviolete (indicele UV) va urca la cota 8-9 în tot sudul ţării, extrem de periculos.

Ce sunt aceste radiaţii?

„Indicele UV este o estimare a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului. Se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze, în condiţiile unui cer senin.

ANM afişează zilnic hărţile cu nivelul UV, pentru informarea populaţiei. Unii nu rezistă la nivel 6, alţii nu au probleme nici la nivel 10. Fiecare organism reacţionează altfel, în funcţie de culoarea pielei, de vârstă şi de gradul de sănătate.

Cei care se ştiu sensibili ar trebui să evite expunerea la soare pentru timp  îndelungat", ne-a explicat meteorologul Dinu Mărăşoiu, de la ANM. Valoarea indicelui UV este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui. Scara indicelui UV este de la 0, la 11+. Cu cît este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai mare riscul deteriorării pielii şi a ochilor.

Cum vă protejaţi?

Nu ieşiţi din casă după ora 11.00, dacă nu este absolut necesar, ne recomandă medicii de familie. Plecaţi la cumpărături dimineaţa sau seara sau amânaţi-le. Dacă trebuie să ieşiţi din casă, evitaţi expunerea la soare pentru timp îndelungat, acoperiţi capul cu pălărie sau umbrelă. Căutaţi să vă deplasaţi mai mult pe la umbră. Folosiţi creme de piele cu grad ridicat de protecţie. Căutaţi corturile instalate de primării, unde există un asistent medical, apă potabilă.

Ce alimente vă ajută?

Fructele şi legumele proaspete, sucurile naturale, iaurturile sunt cele mai indicate. Hidratează organismul mai bine decât apa, spun specialiştii. Este foarte bună apa minerală pentru că, prin transpiraţie abundentă, o serie de minerale se pierd, dar pot fi completate cu cele din apa carbogazoasă.

- Indice UV 0-2, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare;- Indice UV 3-5, risc mediu. Se recomandă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore. Dacă vrei să afli singur indicele de radiaţii, te poţi uita la propria umbră. Dacă aceasta este mai mare decât înălţimea ta, atunci nivelul UV este scăzut şi invers;- Indice UV 6-7, risc crescut. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă la intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat;- Indice UV 8-10, risc foarte crescut. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră;- Indice UV 10-11+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii ne recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16.00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.

Uite ce produse  găseşti în magazine!
Uite ce produse găseşti în magazine!

Temperaturile ridicate de afară se vor resimţi din plin şi în locuinţele noastre. Jurnaliştii de la Huffington Post ne dau câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont pentru a păstra răcoarea în casă. Uite ce trebuie să faci!

1 Izolează conducta aparatului de aer condiţionat.

Conducta care leagă unitatea interioară a aparatului de aer condiţionat de unitatea exterioară este izolată. Însă, după ani de folosinţă, din cauza ploilor, a zăpezilor, a diferenţelor de temperatură izolaţia iniţială trebuie refăcută.

O izolaţie proastă face ca procesul de răcire să fie mult mai lent, în casă temperatura scăzând mult mai greu. Studiile au demonstrat faptul că aparatul de aer condiţionat care nu este izolat corespunzător funcţionează la o capacitate de doar 80% . Pentru a remedia problema apelează la o firmă autorizată.

Curăţă filtrele aparatul de aer condiţionat. Şi filtrele aparatului de aer condiţionat trebuie curăţate frecvent deoarece praful depus îl împiedică să funcţioneze la capacitatea lui maximă. În cazul în care nu reuşeşti singur, cheamă o persoană din partea unei firme autorizate. Te va costa puţin, va dura câteva minute, iar tu vei avea parte de răcoare pe toată durata verii. 

Foloseşte lenjerie de pat din bumbac. Schimbă lenjeria de pat mai des. Chiar şi de trei ori pe săptămână! Însă, nu uita să foloseşti materiale din bumbac! Bumbacul absoarbe umezeala, lasă pielea să respire şi îţi dă senzaţia de răcoare. În general, orice material textil natural este recomandat. Evită orice este sintetic!

Acoperă ferestrele cu jaluzele. Pentru a împiedica razele soarelui să pătrundă în casă, acoperă geamurile cu jaluzele sau storuri verticale. Înainte de a le cumpăra, trebuie să măsori fereastrele şi să le iei în funcţie de dimensiunile acestora. Jaluzele se găsesc în orice magazin care comercializează produse pentru casă.

Nu uita ferestrele deschise peste zi. Dacă ai plecat la serviciu şi ai uitat ferestrele deschise, să nu te mire că seara, când ajungi acasă, locuinţa ta este un adevărat cuptor. Aeriseşte doar dimineaţa şi seara sau noaptea!

Ca în fiecare an, Ministerul Sănătăţii ne face câteva recomandări pe care, dacă le vom respecta, vom trece cu bine peste caniculă. Iată care sunt acestea:

- Evitaţi pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. 1 Consumaţi zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.- Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. - Nu consumaţi alcool (nici măcar bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.- Dacă este absolut necesar să vă expuneţi la soare la orele amiezii, trebuie să purtaţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, pălărie şi ochelari de soare.- Evitaţi activităţile în exterior, care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.- Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.


    Uite ce produse  găseşti în magazine!
Uite ce produse găseşti în magazine!

Suntem în plină vară iar magazinele au o ofertă foarte bogată în ceea ce priveşte ventilatoarele. Vei găsi diferite modele, de la cele mai mici preţuri până la cele mai mari. Ventilatorul nu răceşte aerul din casă, îl ventilează doar şi îţi oferă senzaţia de răcoare. Cumpără unul mic pentru birou dacă stai foarte mult timp la birou şi unul cu picior înalt pentru camere mai spaţioase. Reporterii Click! au dat o raită prin magazine şi îţi dau câteva idei ca să cumperi ceva ieftin şi bun.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net