Aşa te pregăteşti corect pentru ora de iarnă!
În noaptea dintre 25 şi 26 octombrie trecem la ora de iarnă, când ceasul va fi dat înapoi cu o oră. Astfel, ora 4 a dimineţii de duminică devine ora 3. Deşi mulţi se bucură că vor dormi în plus, nu vom scăpa de oboseală, iar persoanele mai sensibile ar putea să resimtă stări de nelinişte şi anxietate. sihoterapeutul Andreas Hniatiuc (lapsiholog.ro) ne spune cum să trecem mai uşor peste decalajul orar.
Atunci când organismul nostru funcţionează în parametri optimi, această schimbare de bioritm nu ne afectează echilibrul psihic. Atunci când există anumite probleme de funcţionare ce se reflectă în plan psihic, trecerea de la ora de vară, la ora de iarnă, poate da stări generale de oboseală, disconfort sau stres acentuat. Aşadar, schimbarea orei în sine nu e un factor declanşator al acestor stări, ci le poate accentua.
Odihneşte-te mai mult!
Un factor important în evitarea oboselii şi a trăirilor emoţionale negative îl reprezintă optimizarea programului de somn. Încearcă să dormi mai mult în această perioadă. În cazul unui program de odihnă haotic, orice decalaj orar contribuie la instalarea stării de somnolenţă, a pierderii capacităţii de concentrare şi la declanşarea stărilor emoţionale disfuncţionale.
Lasă organismul să se obişnuiască treptat
Psihoterapeutul Andreas Hniatiuc este de părere că nu ar trebui să ne decalăm programul din timp pentru a ne obişnui organismul cu noul fus orar. Motivul? Atunci când schimbăm un anumit comportament, certificăm faptul că ne confruntăm cu o anumită problemă, ceea ce va amplifica şi mai mult problema şi o va face vizibilă în exterior. Se recomandă adaptarea treptată la situaţie, organismul găsindu-şi singur resursele depăşirii unui astfel de obstacol.
Persoanele în vârstă sunt cele mai afectate
Persoanele în vârstă sunt cele mai afectate de trecerea de la ora de vară, la ora de iarnă. În cazul lor, schimbarea bioritmului are un impact mai puternic şi nu ar trebui să ne mire dacă observăm în cazul vârstnicilor tulburări de somn, irascibilitate sau nelinişte. În ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia sunt cei mai norocoşi, ei nefiind influenţaţi într-o măsură foarte mare. Copiilor le e mai uşor să-şi adapteze nivelul de energie consumat pentru a compensa lipsa activităţilor desfăşurate în aer liber.
4 sfaturi pentru un somn liniştit
În cameră trebuie să fie întuneric. Trage draperiile şi jaluzelele în aşa fel încât somnul să nu-ţi fie deranjat de lumină;
Ai nevoie de linişte. Nu adormi cu televizorul aprins, cu radioul, închide calculatorul, tabletă, telefonul mobil şi alte dispozitive electrice şi electronice care ar ptea să te deranjeze peste noapte;
Ia cina cu două ore înainte de culcare, pentru ca organismul să nu se chinuie peste noapte să digere;
Evită consumul de cafea, băuturi energizante, ceai verde sau negru înainte de culcare. De asemenea, nu mânca grăsmi, prăjeli, dulciuri.
Efectele negative ale depresiei
Depresia de iarnă sau tulburarea afectivă sezonieră începe să se manifeste o dată cu scurtarea zilelor. Acest lucru, trecerea la ora de iarnă, dar şi dereglarea ceasului biologic, îţi poate afecta starea psihică în diverse moduri. La unele persoane această tulburare poate dura câteva zile, până când organismul se obişnuieşte cu noul program. La altele, în schimb, poate dura până la primăvară.
Ai un apetit crescut. Depresia de iarnă sau tulburarea afectivă sezonieră se poate manifesta prin creşterea apetitului. Iarna, simţi nevoia să mănânci mai mult, în special carbohidraţi: pâine, cartofi, paste făinoase, fasole, produse de patiserie, mere, banane.
Eşti lipsit de energie. Organismul tău devine confuz şi reacţionează ca atare. O singură oră de somn în plus, într-o singură zi, te poate face să fii lipsit de energie în zilele următoare. De obicei, în a doua parte a zilei nu mai dai randament la serviciu, oboseşti mai repede şi nu te mai poţi concentra.
Te enervezi uşor. Medicii susţin că multe persoane se culcă mai devreme după trecerea la ora de iarnă şi se trezesc mai târziu. Această lipsă de constanţă te bulversează şi îţi strică dispoziţia. Respectă programul de somn pe care îl aveai înainte!
Eşti stresat. O dată cu trecerea la ora de iarnă este posibil să fii mai stresat. Gândul că zilele sunt mai scurte te face să crezi că nu vei mai avea timp să-ţi îndeplineşti toate sarcinile şi că vei avea mai puţin timp la dispoziţie pentru familie.