A┼ča vom face naveta din 2022! Cum arat─â ma┼čina zbur─âtoare

1 iulie 2021
detaliu front 11 jpeg
AirCar Prototype 1 ┼či AirCar Prototype 2, testate cu succes ├«ntr-un zbor de 35 de minuteFoto: Klein Vision

Pare o scen─â dintr-un film SF, dar este pur─â realitate! AirCar a zburat ├«n premier─â cu 300 km/h la o ├«n─âl┼úime de 3.000 m ├«n apropiere de Bratislava. AirCar Prototype 2 va fi pus ├«n v├ónzare ├«n urm─âtoarele 12 luni ┼či va avea un motor de 300 CP ┼či o autonomie ├«n zbor de peste 1.000 km.

Tr─âim ├«n secolul vitezei ┼či salturile tehnologice sunt colosale. Ma┼čina este conceput─â de dezvoltatorul Klein Vision ┼či a fost testat─â cu succes inclusiv de fo┼čti pilo┼úi de aeronave Boeing. P├ón─â ├«n prezent au fost f─âcute peste 40 de ore de teste de zbor ┼či nu s-a ├«nregistrat nici un incident notabil cu AirCar.

Constructorii sus┼úin c─â ┼čoferii nu vor avea nevoie de licen┼ú─â de pilot, ├«n schimb vor trebui s─â cunoasc─â legisla┼úia privind transportul aerian. Ma┼čina este capabil─â s─â ├«i ofere asisten┼ú─â computerizat─â pe perioada zborului ┼čoferului aflat la volan/man┼č─â.

Klein Vision a testat cu succes ┼či AirCar Prototype 1 care are un motor cu o putere de 160 CP. Testarea celor dou─â ma┼čini zbur─âtoare a fost f─âcut─â ├«n apropierea aeroportului, luni, 28 iunie.  Practic ma┼čina a avut nevoie de doar trei minute pentru a se transforma din avion ├«napoi ├«n vehicul rutier. Zborul s-a desf─â┼čurat timp de 35 de minute ├«ntre Nitra ┼či Bratislava.

image
AirCar se transform─â din ma┼čin─â ├«n avion ├«n 3 minuteFoto: Klein Vision

Conceptul de ma┼čin─â zbur─âtoare a fost elaborat de profesorul slovac Stefan Klein ├«n colaborare cu omul de ┼čtiin┼ú─â Anton Zajac. Astfel de ma┼čini zbur─âtoare nu pot fi puse ├«n circula┼úie ├«n prezent din cauza faptului c─â legisla┼úia european─â nu a luat ├«n calcul acest salt tehnologic ┼či exist─â o lacun─â legislativ─â care va fi rezolvat─â ├«n decursul acestui an.

image
Ma┼čina zbur─âtoare s-a deplasat ├«ntre localit─â┼úile Nitra ┼či BratislavaFoto: Klein Vision

AirCar este un concept ├«ntr-o continu─â perfec┼úionare. Oamenii din cadrul departamentului de cercetare au declarat c─â decolarea ┼či aterizarea se fac cu ajutorul asisten┼úei computerului de bord. ┼×i pentru a exclude eroarea uman─â din timpul zborului, Klein Vision sper─â ca ├«n 2022 ma┼čina s─â fie autonom─â ├«n propor┼úie de 100%. Practic, navetistul se poate relaxa ├«n timpul zborului, dup─â ce introduce coordonatele deplas─ârii. Marja de eroare a unui astfel de zbor este redus─â la minimum. Proiectan┼úii vor s─â ├«┼či testeze bijuteria ┼či ├«n alte ┼ú─âri, pe lista lor figur├ónd ┼či Dubai, Emiratele Arabe Unite, dar ┼či Australia. 

Fi┼č─â tehnic─â

  • Motor: 160 CP (AirCar Prototype 1)┼či 300 CP (AirCar Prototype 2)
  • Vitez─â maxim─â: 100 km/h
  • Autonomie: 1.000 km
  • Pre┼ú: ├«nc─â nu a fost stabilit
  • Punere ├«n v├ónzare: peste 12 luni
irina tanase 13 jpg
andre JPG
irinel columbeanu
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
salariu copy jpeg
irina iubit 1 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Pensionari din România jpg
crima spania png
Regina Elisabeta a II-a inspectează garda de onoare în timpul ceremoniei cheilor la Palatul Holyroodhouse în Edinburgh Scoţia FOTO Guliver / Getty Images /  Jeff J Mitchell
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg