Asistent român la ATI, în Milano: ”Am văzut cum mureau efectiv, nu mai aveam loc la morgă, îi puneam pe jos”

Ultima actualizare:

    Laurențiu Codescu este asistent medical la un spital din Milano Foto: captură digi 24
Laurențiu Codescu este asistent medical la un spital din Milano Foto: captură digi 24

Experiențele pacienților de Covid-19 care ajung să fie intubați, sunt traumatizante. Însă boala îi sperie chiar și pe anagajații spitalelor. Și ei sunt în același pericol, iar atunci când un pacient învinge boala, victoria este și a lor. Un asistent român la ATI în Milano poveștește clipele de groază prin care a trecut, alături de colegii lui, în primele zile de infectări în Italia. Numărul morților era atâ de mare încât nu mai erau locuri la morgă.

Laurențiu Codescu locuiește de 20 de ani la Milano. Este asistent la terapie intensivă într-un spital de acolo și a fost martor la tot infernul prin care a trecut Italia în ultimele două luni. A trăit durerea celor care știau că nu vor mai fi salvați dar și bucuria celor vindecați. Românul a povestit pentru Digi24 ce a văzut acolo, în prima linie a luptei cu pandemia.

Asistent român la ATI, în Milano: ”Am văzut cum mureau efectiv, nu mai avem loc la morgă, puneam morții pe jos”

Asistentul și-a reamintit cu groază momentele traumatzante prin care a trecut și spune că nici nu își imagina așa ceva.  

„A venit un tren peste noi. În termeni militari, a fost un soi de Blitzkrieg. Am văzut cum mureau efectiv, în prima săptămână nu mai avem loc la morgă, puneam morții pe jos. Situații cumplite pe care nu le-am mai trăit și nu le-am mai întâlnit”.  Așa își începe Laurențiu Codescu relatarea.

El spune că s-au adaptat și s-au organizat din mers. Și chiar s-a temut pentru viața lui. Își aduce aminte că totul era pustiu în jur.

”Doar sirenele ambulanțelor sfâșiau tăcerea, o întrecere între sirene de ambulanță, atât auzeai. Mi-a fost teamă. Să nu mă infectez, să nu mă îmbolnăvesc și să nu mai pot face ce fac acum.

Ne simțim ca într-un război, suntem în linia 1. Pe front. Este diferit de ce am întâlnit până acum. Și medicii cu experiență, și noi asistenții cu experiență am fost surprinși de rapiditatea și agresivitatea virusului.

Ești efectiv ca un soldat. Îmbrăcat în combinezon sau în halat dublat, vizieră, mască și cu cea mai importantă armă: cunoștințele noastre medicale”, a povestit asistentul român pentru Digi 24.

O pacientă a cerut să fie intubată

Asistentul a mai spus că una dintre paciente a cerut să fie intubată pentru că nu mai suporta tratamentul.

”N-o să credeți, ultima pacientă ne-a cerut ea să o intubăm. Avea pe cap o cască CPAP, e ca un clopot, acolo se transpiră, se lăcrimează, buzele sunt arse și uscate, nu te poți atinge, pacienta ne-a rugat să o intubăm. Se ajunge la situații de genul acesta.

Noi suntem interfața între medici și pacienți, între pacienți și monitoare.

Suntem mâna care uneori reușește să salveze vieți, ca la înec. Pe unii îi prinzi de păr ca să-i salvezi, am avut mulți pacienți pe care i-am prins de păr și i-am tras la mal”, a rememorat Condescu.

Mi-au dat și mie lacrimile

Laurențiu Codescu  mărturisește că cele mai frumoase sentimente le-a trăit la trezirea bolnavilor. A rememorat două situații în care a fost implicat direct.

”Una dintre paciente mi-a cerut apă când s-a trezit. Când i-am dat apă, a savurat paharul ăla cu apă repetând la nesfârșit: „Ce bună e...”. Am rămas mirat și am avut un sentiment de bine, de satisfacție și de frumos.

Am mai avut un pacient, pe care îl mai vizitez și acum pe secție, când pot, care atunci când s-a trezit și i-am spus că a scăpat, a început să-și aducă aminte și a început să plângă încetișor. Un bătrânel la 60 și ceva de ani. Atunci, dincolo de mască și vizieră, mi-au dat și mie lacrimile. Pentru că realiza că e viu și că a scăpat dintr-o strânsoare a morții din care nu toți scapă.

Se lucra după protocoale bine stabilite, era ca un ceas care mergea înainte... Totul s-a schimbat, am trecut de la medicina vârf de floretă, am trecut la alte arme, la mitralieră”.

Cadrul medical spune că pericolul nu a trecut și ne putem aștepta la valul doi, dacă nu respectăm regulile.

”Am perceput totul ca pe o schimbare, viețile noastre nu vor mai fi la fel...Trebuie să ne schimbăm noi atitudinea, să încercăm să înțelegem ce ni se întâmplă”, a mai spus asistentul Român.

În Italia sunt multe cadre medicale aflate în linia 1, în lupta cu virusul nemilos. O infirmieră a murit după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Citește și: 

Un medic din Timişoara şi-a pus poza pe echipament, pentru ca pacienţii să ştie cu cine au de-a face

Cine este Doina Bucătaru, infirimiera româncă moartă în Italia de coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net