Asta e cea mai mică şcoală din România

Ultima actualizare:
Căsuţa de lemn e situată într-un peisaj de poveste
Căsuţa de lemn e situată într-un peisaj de poveste

Aflată pe un vârf de deal, în cel mai îndepărtat sat din Maramureş, Şcoala primară din Cornăţea îşi primeşte zilnic elevii într-o cămăruţă de lemn de numai 16 metri pătraţi. Sunt 15 copii, din generaţii diferite, în aceeaşi încăpere, cu aceeaşi învăţătoare, şi nu lipsesc de la ore în ruptul capului.

Vin pe jos aproximativ 5 kilometri, prin noroi, arşiţă sau zăpadă. Cei 15 elevi ai Şcolii primare din Cornăţea abia aşteaptă întâlnirea cu doamna învăţătoare de la Şcoala primară din cătunul maramureşean Corneţea, care aparţine de comuna Poienile de sub Munte.

Aşa arată sala de clasă
Aşa arată sala de clasă

„În zonă sunt multe animale sălbatice. Mai ales mistreţi. Trebuie să fim atenţi mereu când ne ducem copiii la şcoală. Aici am învăţat ultimele 30 de generaţii din cătun”, povesteşte Ileana V., o  localnică din Cornăţea. Cele 15 suflete, de diferite generaţii, elevi ai claselor zero – IV, învaţă în acelaşi spaţiu. Învăţătoarea este cea care le explică micuţilor cum se scrie „mama”, dar şi cea care, în aceeaşi oră, îi învaţă diferite operaţii matematice. În Poienile de Sub Munte sunt 18 unităţi şcolare, scrie adevarul.ro. 


    Aşa arată sala de clasă
Aşa arată sala de clasă

Terenul pe care este aşezată cea mai mică şcoală din România nu aparţine primăriei. Astfel, chiria care se plăteşte din bugetul unităţii şcolare către proprietarul suprafeţei se ridică la 100 lei/ lună şi impozitele aferente acestei sume. La aceasta se adaugă plata a 25% din norma salarială a unei angajate care să se ocupă de curăţenie, fiind o facilitate convenită între proprietar şi şcoală.

Cea mai mică şcoală din România a fost electrificată acum patru ani, în cadrul campaniei „Lumină pentru România”. Campania a fost derulată la iniţiativa organizaţiei neguvernamentale Free Mioriţa, fiind iluminate ultimele trei şcoli din România: Cruhla (judeţul Suceava), Poienile de Sub Munte (judeţul Maramureş) şi Dobraia (judeţul Caraş-Severin).

image
image
image
image
image
image
inghetata jpg
Picnic regele Charles Valea Zalanului 3 iunie 2023 (6) jpg
femeie jpg
Nivel scăzut de serotonină simptome jpeg
Rugăciune cu biblia. Foto Daniel Guță
Tineri telefon FOTO Shutterstock jpg