Ăsta e hamburgerul negru!
Arată ciudat, dar te lingi pe degete! Ionuţ Popa, un tânăr de 33 de ani din Piatra Neamţ, face preparate pe cât de bizare, pe atât de apreciate. Printre ele se numără hamburgerul negru şi mămăliga neagră. Pe Chef Giovanni, după renumele pe care şi l-a făcut în Italia, unde trăieşte de 17 ani, îl puteţi vedea la emisiunea “Chefi la cuţite”.
Avea doar 16 ani când a plecat în Italia, mânat de pasiunea lui cea mare: bucătăria. La 33 de ani, nemţeanul a devenit Chef Giovanni, fiind apreciat în Peninsulă pentru modul aparte în care găteşte. Ionuţ a decis să participe la emisiunea “Chefi la cuţite”, difuzată de Antena 1, unde a impresionat juriul cu mămăliga neagră, scrie adevarul.ro.
„Am făcut acest preparat pentru un meniu de Revelion, la un restaurant din Piatra Neamţ. Toţi s-au uitat miraţi, uşor reticenţi, apoi au lăsat farfuriile goale, iar la final m-au chemat din bucătărie ca să mă aplaude“, îşi aminteşte tânărul bucătar.
Zilele trecute, tot la Piatra Neamţ, Chef Giovanni şi-a lăsat concitadinii cu gura căscată, după ce a lansat hamburgerul negru. Ca şi în cazul mămăligii, ingredientul folosit pentru a da culoare chiflelor este cărbunele medicinal.
„E nevoie de atenţie la dozaj. Pentru chifla neagră, un gram de cărbune în minus nu-ţi face aluatul negru, iar un gram în plus face ca totul să ajungă nisip. Un bucătar bun poate face cunoscută aproape toată reţeta, dar tot nu îi va ieşi altuia aşa cum îl face el“, zâmbeşte Ionuţ.
Pentru a pregăti o serie de hamburgeri sunt necesare patru ore. „Nu poţi să grăbeşti procesul, fiindcă există riscul să nu-ţi mai iasă. Hamburgerul e alcătuit din 80% carne de vită şi 20% grăsime, iar sosul este după o reţetă proprie“, explică Ionuţ. Hamburgerul negru nu e singura „nebunie“ a nemţeanului, care a avut ocazia să înveţe la academia din Lucca (Italia). „Am reţete de chifle mov, verzi, roşii sau galbene, preparate cu ingrediente naturale, adică extrase din plante“, se mândreşte Chef Giovanni.
Click! spune
Hamburgerul negru costă 23 de lei şi poate fi cumpărat de la restaurantul situat la etajul I al staţiei de plecare a telegondolei din Piatra Neamţ. Chef Giovanni este colaborator al acestui local.