«Asta e ziua in care murim»
Infernul şi-a deschis porţile vineri noaptea (30 octombrie). În România. În Bucureşti. Pe strada Tăbăcari. La subsolul unei clădiri în paragină. În clubul “Colectiv”. A înghiţit 27 de suflete nevinovate. Tineri şi mai puţin tineri. Fete şi băieţi. Alţi 146 de oameni se zbat între viaţă şi moarte. Doamne, ajută-i să trăiască!
”This is the day we die” (n.r. - ”Asta e ziua în care murim”). Aşa se cheamă una dintre melodiile cântate vineri seara în clubul “Colectiv”. ”Goodbye to gravity” este trupa care concerta în locaţia de pe strada Tăbăcăriei, un adevărat magnet pentru iubitorii muzicii rock din Bucureşti şi nu numai. Circa 400 de oameni erau prezenţi vineri seara în club. O scânteie a fost însă de ajuns să declanşeze infernul. Panica, flăcările, fumul otrăvitor şi uşile înguste au transformat seara de vineri într-una dintre cele mai cumplite tragedii din istoria recentă a României.
”Am scăpat pentru că am stat chiar lângă uşă. Chiar şi aşa, soţul şi fiul meu au putut ieşi abia după 5 minute, acum fiind în spital, intoxicaţi cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă uşă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetaţi stâlpii şi tavanul localului era foarte uşor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la un metru, chiar în faţa mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: «Asta nu era prevăzut în program». În secunda următoare şi-a dat seama că nu e de glumă şi a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacţionat relativ repede, dar ieşirea era prea îngustă şi oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, căţărându-se unii peste alţii pentru a reuşi să iasă. După ce am ieşit afară, am auzit o bubuitură înfundată şi am simţit că mă loveşte o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting şi m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros şi negru, nu vedeam absolut nimic. Nu ştiam încotro merg. Am întins mâna şi m-am agăţat de geaca cuiva care se afla în faţa mea şi m-a târât după el. Altfel nu aş mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbinţelii aerului irespirabil, am tras aer în piept şi am simţit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Apoi, am văzut lumină şi am simţit aer curat. M-am uitat înapoi şi am văzut o mare grămadă de oameni prăbuşiţi unii peste alţii în uşă. Cei care ieşiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinşi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: «Luaţi-i mai întâi pe cei de deasupra!», dar panica era prea mare. Mulţi încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: «Tu eşti? Unde eşti, că nu te văd? Asta e mâna ta?» etc. Era de coşmar. Nu îmi venea să cred că aşa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieşi cu viaţă de acolo”, a povestit Delia Ţugui, una dintre supravieţuitoarele tragediei.
Afară, autorităţi şi oa-meni simpli încercau să acorde primul ajutor victimelor. Am asitat la scene desprinse parcă din război. Morţi întinşi pe caldarâm, oameni care îşi dădeau ultima suflare, răniţi care urlau de durere, supravieţuitori care încercau disperaţi să-şi găsească prietenii dispăruţi. Noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, va rămâne înscrisă cu sânge în istoria României.
«Mirosea a carne arsă şi a fum»
Familiile care locuiesc vizavi de clubul “Colectiv” au trăit şi ele şocul vieţii lor, vineri seara (30 octombrie). Scoşi din casă de sunetul sirenelor şi de urletele de durere ale răniţilor, au văzut, în faţa porţii lor, scene de coşmar, care i-au marcat pe viaţă.
Sâmbătă dimineață (31 octombrie), în faţa clubului “Colectiv”, se adunaseră de la maşini de poliţie, inspectori şi specialişti ISU, până la localnici din zonă şi oameni de rând, veniţi din toate colţurile Bucureştiului să aprindă o lumânare. „Azi-noapte, platforma aceasta era plină de ambulanţe şi de tineri care ieşeau cu hainele arse şi cu pielea atârnând pe ei. Lângă poarta mea erau doi băieţi, cred morţi, pentru că mai mulţi medici încercau să-i resusciteze. În aer era un miros de fum şi de carne arsă pe care parcă-l simt şi acum, era o scenă înfiorătoare”, ne-a povestit ieri dimineaţă Florin, un bărbat care locuieşte exact vizavi de clubul “Colectiv”. Câţiva zeci de metri mai în faţă, alte două vecine ieşiseră în faţa porţii, în halate de casă, tremurând uşor de frig, dar şi de spaimă. Cu doar câteva ore în urmă una dintre ele, Daniela, transportase la spital, cu maşina personală, doi tineri desfiguraţi în incendiu. „Fata nu mai avea deloc păr în cap, avea mâinile arse. Leşinase pe trotuar. Prietenul ei arăta şi mai rău, parcă erau zombi amândoi. Le-am adus nişte pături din casă pentru că intraseră în hipotermie şi am întrebat poliţia dacă pot să-i duc eu la spital, pentru că maşinile de salvare nu mai făceau faţă. I-am urcat pe bancheta din spate şi, însoţiţi de un echipaj de poliţie, i-am dus la spitalul Colţea. Am mers cu geamurile deschise pentru că mirosea a carne arsă şi a fum, aveam impresia că iau şi eu foc. Am 37 de ani şi în viaţa mea n-am văzut aşa ceva. Am trăit clipe înfiorătoare, toată noaptea n-am mai fost în stare să dorm”, a povestit Daniela.
Iată imaginile cu focul ucigaș
Un foc banal de artificii a provocat o tragedie greu de imaginat. O parte din spectactorii care au scăpat cu viață au postat pe Internet fotografii cu momentele-cheie al unei seri care începuse cu veselie și muzică bună (foto 1). Totul a pornit de la artificiile aprinse în partea dreaptă a scenei (foto 2). La câteva secunde, s-a aprins un stâlp izolat cu burete (foto 3). În câteva minute, tot tavanul de lemn al clubului era o vâlvătaie. Era începutul coșmarului.
Filmul evenimentelor
20.30 Tinerii încep să sosească în clubul “Colectiv” din București, pentru concertul trupei rock Good Bye to Gravity.21.30 Începe concertul, cu piesa ”The day we die” (Ziua în care murim). Spectatorii sunt extaziați, atmosfera este perfectă.22.30 Surpriza serii: artificii, aprinse lângă scenă. Instant, câteva scântei sar pe un stâlp izolat cu burete.22.32 Ia foc și tavanul, începe panica, primii oameni ies din club.22.36 Este înregistrat primul apel la 112. Începe tragedia.22.38 Busculada e maximă. O singură ușă, toată lumea e panicată, deja oamenii sunt pe jos, calcă unii peste alții pentru a ajunge la ușă. Cei care ies sună din nou la 112 să spună cât de gravă e situația.22.43 Sosește primul echipaj de ambulanță și o mașină de poliție.23.30 Zona este împânzită de poliție, pompieri, ambulanțe. Se acordă primul ajutor la fața locului, victimele primesc folii termoizolante.23.40 La club încep să sosească rudele și prietenii celor care se aflau înăuntru. Răniții sunt transportați la spitale.
Cifrele tragediei
27 morți
146 răniți400 de persoane se aflau în club57 de mașini SMURD și ambulanțe11 spitale din Capitală au victime internate800 de persoane au donat sânge1.500 de pacienți vor putea beneficia de sânge