"Ăştia sunt banii mei pentru masa de Crăciun"

image
Maria Duţă a stat minute în şir la cozi, pentru banii de Crăciun: 500 de leiFoto: Călin Radu

Sunt bătrâni, bolnavi şi trăiesc de pe o zi pe alta, din datorii în datorii. Pentru mulţi pensionari, o zi de sărbătoare înseamnă luni bune de credit la Casa de Ajutor Reciproc.

Zeci sau chiar sute de vârstnici s-au aşezat la cozi la ghişeele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor  - Omenia. Este singurul loc în care pot obţine un împrumut în bani, ca să reziste de la o pensie la alta.

Băncile nu îi bagă în seamă şi oricum nu s-ar încurca pentru sume atât de mici. Căci la Omenia vin oameni disperaţi, care completează formularele de credit chiar şi pentru câţiva zeci de lei. Unii vor bani pentru medicamente, alţii pentru întreţinere, iar alţii pentru a-şi asigura ceva bucate pentru masa de Crăciun! „Am luat 500 de lei împrumut, că nu mai fac faţă cheltuielilor. Din ăştia trebuie să iau medicamente şi restul o să îl pun deoparte, pentru Crăciun. Dacă vin copiii, măcar să am şi eu ceva de pus pe masă. Achit creditul în 5 luni, că dau câte 100 de lei la pensie. Apoi fac altul...”, ne-a mărturisit Maria Duţă, o pensionară în vârstă de 78 de ani, din Capitală.

Femeia are o pensie de 700 de lei şi recunoaşte că fără credite nu ar putea supravieţui.

15 lei, cel mai mic împrumut!

image
La CARP-Omenia sunt cozi în fiecare zi

În prag de iarnă, numărul pensionarilor care solicită împrumut la CARP – Omenia a explodat de-a dreptul. Şi de la an la an se simte: sunt cu 25% mai multe credite acordate azi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Cei mai mulţi care ne solicită ajutorul sunt vârstnici cu pensii sub 700 de lei. Dobânda este între 1% şi 14%, în funcţie de sumă şi de perioada creditării, şi nu există sumă minimă. Chiar am avut pe cineva care a luat 15 lei împrumut. Ca să îşi repare rama la ochelari...”, spune Gheorghe Chioaru, preşedintele CARP-Omenia.

image
Gheorghe Chioaru
BeFunky collage (3) jpg
299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
oana roman 2 webp
oana lis exclusiv png
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
anne heche jpg
onoriu 12 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
soferi opriti de politisti jpeg
daniel romero Google Pixel 4a jpeg
pensie bani jpeg
646x404 jpg
Prinţesa Diana