Atenţie! Căpuşele au îmbolnăvit zeci de români
Medicii din Iaşi au tratat 31 de pacienţi diagnosticaţi cu Boala Lyme, provocată de înţepătura căpuşelor. În ultimele trei luni, şi în Argeş au fost înregistrate 22 de cazuri, boala fiind confirmată prin analize de laborator la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
Pericol în iarbă! În ultimele luni, 31 de ieşeni au fost diagnosticaţi cu Boala Lyme. Potrivit medicilor, pacienţii au fost internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, după ce au fost înţepaţi de insecte, pentru tratament de specialitate. Cei mai mulţi au prezentat o formă uşoară a bolii şi au fost internaţi pentru o zi. Zece dintre pacienţi au fost internaţi mai multe zile, interval în care au primit tratament. „În primele şapte luni ale anului avem confirmate 31 de cazuri, prin serologie pozitivă pentru borelioză. Nici unul dintre pacienţi nu a fost identificat în stadiul tardiv al bolii“, explică doctorul Mihnea Hurmuzache, directorul medical de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Doctorii mai spun că, zilnic, în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi şi în triajul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” ajunge măcar un ieşean speriat de muşcătura de căpuşă.
Numai în ultima săptămână, analizele au confirmat Boala Lyme pentru zece argeşeni: patru femei, cu vârste între 45 şi 62 de ani, şi şase copii, cu vârste între 3 şi 12 ani.
Ce spun medicii infecţionişti
„Când ieşiţi la iarbă verde, purtaţi o ţinută cu pantaloni şi mâneci lungi şi purtaţi şosete, pentru ca insectele să nu ajungă la piele. După ce ajungeţi acasă, examinaţi-vă atent fiecare parte a corpului. Trebuie ştiut că o căpuşă infectată poate transmite, la rândul ei, infecţia numai dacă rămâne înfiptă în piele cel puţin 48 de ore”, ne-a explicat prof. dr. Emanoil Ceauşu, infecţionist la Spitalul “Victor Babeş” din Capitală.