Atenţie ce mâncaţi pe litoral! Nereguli uriaşe la mai multe localuri de fiţe de la malul mării
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au găsit mari nereguli în localităţile de interes turistic. În doar o săptămână, prin acţiunile de control s-au dat amenzi de peste 220.000 de euro şi au fost retrase peste 100 de kilograme de carne care prezenta risc pentru sănătatea consumatorilor.
Ce nereguli au fost găsite
Nu au fost respectate normele sanitare privind condițiile de igienă și temperatură în spațiile de producție și comercializare a produselor alimentare, deficiențe privind etichetarea, manipularea și depozitarea produselor alimentare, iar lista continuă.
Inspectorii ANSVA au mers în control în ultimele şapte zile la aproape 500 de restaurante, peste 60 de pizzerii, dar şi zeci de cofetării, cantine şi 12 tabere şcolare.
Neregulile găsite de inspectorii ANSVSA
Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă și temperatură în spațiile de producție și comercializare a produselor alimentare; deficiențe privind etichetarea, manipularea și depozitarea produselor alimentare; comercializarea alimentelor în unități neautorizate de ANSVSA; operatorii unor unități de vânzare nu au elaborat și implementat programe proprii de control.
Restaurant din Costinești, braserie din Mamaia, închise
Au fost verificate 260 de unități localizate în cele șase zone de interes turistic, respectiv Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costinești, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia și Constanța.
Ca urmare a constatărilor, inspectorii au aplicat sancțiuni contravenționale asupra a 62 de unități, cu amenzi în valoare totală de 617.200 de lei. În plus, un restaurant din Costinești a primit o Ordonanță de Suspendare a Activității, iar o braserie din Mamaia Sud i s-a interzis activitatea.
Aceleași nereguli și în trecut
Nu este primul an când se dau amenzi și se închid restaurantele de la Malul Mării. Și anul trecut, inspectorii ANSVSA au găsit mâncare expirată de șapte ani și mizerie. Atunci mai bine de 41 de tone de mâncare au fost confiscate.
Un restaurant cu specific pescăresc din Năvodari a fost amendat cu cu 18.000 lei şi 6-12 luni propunere de închidere a activităţii, după ce inspectorii au găsit mâncare stricată şi mizerie în bucătărie.