Atenţie la căpuşe când ieşiţi la grătar!
Fiţi atenţi, azi, când ieşiţi la grătar! Pădurile sunt pline de căpuşe, iar veştile venite de la medici sunt îngrijorătoare. În Buzău, un bărbat a fost diagnosticat cu boala Lyme, după ce a fost muşcat de căpuşă. Click! vă spune cum să vă feriţi, dar şi ce să faceţi dacă aveţi de-a face cu o astfel de insectă periculoasă.
Nu-i de glumă cu căpuşele! Purtătoare a unor boli foarte periculoase, acestea s-au înmulţit rapid, din cauza căldurii din ultima vreme. Dacă prin localităţi, autorităţile au mai stropit pe ici, pe colo împotriva insectelor, în păduri, e jale! Aşa că, astăzi, când ieşiţi la grătar, aveţi grijă cum vă îmbrăcaţi şi unde vă aşezaţi, iar, la întoarcerea acasă, examinaţi-vă foarte bine hainele şi corpul.
Medicii ne atrag atenţia că, deja, în judeţul Buzău, a fost înregistrat un caz de boală Lyme, la un bărbat care locuieşte la ţară şi care a dobândit maladia după ce a fost muşcat de o căpuşă. Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scântei de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău, bărbatul a fost externat deja din spital, însă a rămas sub tratament, starea sa fiind bună. „Alte două suspiciuni sunt în curs de confirmare la laborator în aceste zile. În total, de la debutul sezonului cald, 22 de persoane au ajuns la doctor după ce au fost înţepate de căpuşe”, a mai spus reprezentanta DSP Buzău.
Cea mai periculoasă boală care poate fi transmisă de căpuşe este maladia Lyme, care provoacă severe tulburări cardiace sau neurologice, ne-a explicat prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală. „Simptomele apar la câteva zile de la muşcătură şi sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Acestea se pot complica, însă, şi se ajunge la paralizia feţei sau la probleme cardiace foarte grave. În stadiu avansat, apar tulburări neurologice severe. Dacă e descoperită la timp, boala poate fi tratată cu antibiotice”, ne-a mai spus specialistul.
„În pofida insecticidelor cu care toate primăriile sunt obligate să acţioneze pe spaţiile verzi, există riscul ca stând în iarbă pe zonele expuse tegumentar să luăm o căpuşă. Important e să nu extragem singuri insecta, pentru că nu o scoatem în totalitate şi facem mai mult rău decât bine. Trebuie să apelaţi la prima unitate medicală care poate să facă această extracţie”, a precizat dr. Carmen Scântei.
Aşa te fereşti de periculoasele insecte!
- inspectează atent copiii atunci când se întorc de la joacă;
- după o drumeţie, spală imediat, cu apă fierbinte, hainele şi celelalte obiecte care pot fi spălate pe care le-ai folosit sau au intrat în contact direct cu iarba;
- dacă ai curte, nu lăsa iarba să crească prea mult;
- poartă haine potrivite atunci când mergi în excursii;
- poartă pantaloni lungi pe care să îi bagi în adidaşi;
- poartă haine colorate, astfel încât să detectezi imediat o căpuşă;
- leagă-ţi părul în coadă;
- controlează atent animalele de companie dacă au căpuşe;
- nu depozita lemnele de foc lângă casă;
- nu sta direct pe iarbă atunci când mergi la un picnic;
- evită zonele cu multă iarbă şi tufişuri;
- foloseşte insecticide pentru iarbă şi vegetaţia din curte.