Atenție! Modificări importante pentru pacienți, din primăvară
Sistemul de sănătate de la noi are multe probleme, iar noi le simțim pe propria piele de fiecare dată când ne îmbolnăvim. Ba nu sunt medicamente, ba nu sunt bani pentru analize, ba nu sunt suficienți medici. Autoritățile din Sănătatte anunță că vor să facă niște schimbări în bine atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Iată care sunt acestea!
După ani în care atât medicii, cât și pacienții au reclamat diverse probleme în sistemul sanitar, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)spun că au găsit câteva soluții pentru rezolvarea lor. Astfel că au făcut propuneri pe care le-au adunat într-un proiect de modificare a Legii 95/2006, actul care reglementează sistemul asigurărilor de sănătate din România, și le-a prezentat ministrului Sănătății.
„Este vorba de un proiect de ordonanță de urgență care va intra în vigoare cât de curând, adică până în luna aprilie”, a precizat, joi, într-o conferință de presă, președintele CNAS, Laurențiu Teodor Mihai.
Astfel, printre modificrăerile propuse se numără:
# Redefinirea medicului prescriptor. Adică, responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice, în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente. Aceste modificări prevăd şi reglementarea situaţiilor în care medicii de familie prescriu medicamente pe bază de trimiteri pentru tratamente care intră în obligaţia medicilor de specialitate. De asemenea, prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor de pe platforma PIAS, cu excepţia celor referitoare la naştere şi la deces, nu vor mai fi imputate furnizorilor.
# Medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că din motive de conştiinţă sau religioase nu doresc ca aceste date să fie stocate. Până în prezent, au fost completate circa 12 milioane de dosare electronice.
# Se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca şi medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele pot fi eliberate de orice farmacie, iar analizele, de orice laborator din ţară. „De pildă, dacă un bolnav din provincie se internează într-un spital din Capitală, iar, la externare, primește o rețetă pentru medicamente, pacientul își poate achiziționa tratamentul și din localitatea în care locuiește, nu numai din Capitală, unde i-a fost eliberată rețeta, așa cum este în prezent”, a explicat președintele CNAS.
# Dacă medicul de familie nu reuşeşte să-şi găsească înlocuitor pentru zilele în care lipsește de la cabinet, îşi poate trimite pacienţii la alte cabinete din proximitate.
# Un medic de familie nou intrat în activitate sau nou-venit în localitate îşi va putea forma lista de pacienţi într-un an, perioadă mărită de la şase luni.
În contextul veșnicelor neajunsuri ale sistemului sanitar, și ne referim aici la lipsa medicamentelor, la lipsa banilor pentru analize medicale, la lipsa aparaturii din spitale și a medicilor, Laurențiu Teodor Mihai este primul președinte al CNAS care spune că „poate este momentul să ne întrebăm ce ne dorim de la acest sistem de asigurări, cât suntem pregătiți să plătim pentru aceste asigurări și pentru cine. Trebuie ținut cont că, în prezent, sunt doar 5 milioane de oameni care plătesc asigurări de sănătate pentru circa 18 milioane de persoane”.