Atenție! Norul de poluare generat de vulcanul din La Palma, ajunge în România. Este periculos și schimbă clima

Ultima actualizare:

    Norul de poluare, generat de vulcanul din La Palma, ajunge în România Foto: Profimedia
Norul de poluare, generat de vulcanul din La Palma, ajunge în România Foto: Profimedia

Atenție! Norul de poluanți, generat de vulcanul e pe insula spaniolă La Palma, ajunge astăzi, 26 septembrie, în România. Va intra pe la Timișoara și până mâine seară se va extinde în toată țara. Cât este de periculos.

Norul de particule și compuși chimici rezultați din vulcanul Cumbre Vieja, din La Palma, se îndreaptă spre țara noastră, a anunțat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, la Digi24.

Vorbim despre o cantitate mare de dioxid de sulf, care aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, ploi și influențează concentrația ozonului.

”Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă. Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a explicat Silviu Gurlui, la Digi 24.

Profesorul ne îndeamnă să purtăm mască cât timp stăm afară, mai ales în zona de vest.

Românii, sfătuiți să poarte masca cât timp stau afară 

De mâine, vremea se răcește în toată țara și sunt prognozate ploi și temperaturi scăzute. În București este așteptată marți o maximă de 16 grade Celsius, la Ploiești, 14, iar la munte termometrul nu va trece de 11 grade.

Erupția vulcanului Cumbre Vieja, de pe insula spaniolă La Palma, devine din ce în ce mai periculoasă, la aproape o săptămână după ce a început.

Erupția vulcanului din La Palma, din ce în ce mai periculoasă 

Conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. Totodată, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

Râuri de lavă s-au scurs pe versanţii vulcanului, aeroportul local a fost închis, iar locuitorii din zonă au fost evacuați, după ce erupţia s-a intensificat şi a intrat în cea mai explozivă fază.

Nu au fost raportați morți sau răniți, însă aproximativ 15% din recolta de banane de pe insulă, esenţială pentru economia acesteia, este compormisă.

Citește și: 

Lavă şi moarte pe insula La Palma. Vulcanul Cumbre Vieja a erupt

Lava vulcanului înghite casele din La Palma

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net