Atenţie, zimbri în libertate!

Ultima actualizare:

    Animalele au câte  o zgardă cu cipuri  electronice de  monitorizare (fotografii: Florin Chirica)
Animalele au câte o zgardă cu cipuri electronice de monitorizare (fotografii: Florin Chirica)

Cinci exemplare de zimbru din rezervaţia „Dragoş Vodă" au fost ieri eliberate într-o zonă împădurită din comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ. Sunt primii zimbri aflaţi în libertate pe teritoriul României, după mai bine de 200 de ani. Totul pentru reintroducerea acestei specii dispărute din pădurile ţării.

Cinci zimbri transferaţi, luna trecută, din ţarcul de aclimatizare de la Vânători Neamţ îşi rumegau ieri liniştiţi fânul uscat din hrănitori, în aşteptarea momentului eliberării.

Ca să-i atragă mai aproape de ţarc, unul dintre îngrijitori agita o pungă, precum un toreador în faţa taurului. La o oră după miezul zilei, porţile ţarcului s-au deschis, iar publicul a asistat într-o tăcere deplină la momentul eliberării zimbrilor.

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Stimulate de strigătele agenţilor, trei zimbri au ajuns destul de repede la poarta deschisă, dar s-au oprit, parcă din precauţie să păşească dincolo, în libertate.

În final, animalele şi-au făcut curaj şi s-au făcut nevăzute. Chiar în libertate, ele nu vor fi scăpate însă de sub atenţia specialiştilor. Cele cinci exemplare au în jurul gâtului câte un radiocolar (o zgardă) pe care sunt montate cip-uri electronice de monitorizare a locului şi comportamentului animalelor.

Abia după zeci de minute, un mascul şi-a făcut curaj să părăsească ţarcul

simeon stalpnicul png

„Cred că o să ne mai întâlnim cu ei. M-am ataşat cel mai mult de un mascul, cel mai tânăr dintre toţi şi care pare cel mai feroce. Le dădeam mâncare numai pe furiş: îi chemam într-o parte şi le dădeam mâncare în cealaltă parte", povesteşte Ion Mihuţ experienţa trăită în compania zimbrilor.

Exemplarele sunt adulte, au între 7 şi 12 ani şi sunt foarte valoroase din punct de vedere genetic. „O femelă din cele trei pare să fie gestantă, aşa că în vară s-ar putea să avem parte şi de un spor natural", a spus biologul Răzvan Deju.

Nu sunt periculoşi

O întâlnire întâmplătoare cu un zimbru nu ar trebui să creeze probleme oamenilor. Erbivorul nu reacţionează violent, iar prima reacţie din partea animalului este să se ferească de prezenţa umană. Totuşi, oamenii sunt sfătuiţi să păstreze o distanţă de aproximativ 20 de metri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net