Au apărut cartofi noi de Lunguleţu! Cât de mult le-a crescut preţul din cauza pandemiei

Ultima actualizare:
Sacii cu cartofi noi iau drumul pieţelor din oraşe
Sacii cu cartofi noi iau drumul pieţelor din oraşe

În sfârşit, au apărut în pieţe şi cartofii noi cultivaţi în România! Dacă săptămânile trecute puteam cumpăra legume importate din Grecia ori din Egipt, acum ne putem răsfăţa cu cartofi autohtoni. Producătorii români ne îndeamnă să-i consumăm cu încredere, chiar dacă pandemia de coronavirus a scumpit cartofii noi faţă de anul trecut.

Vă e poftă de o porţie de cartofi prăjiţi aurii, presăraţi cu brânză? Nimic mai simplu, aveţi acum posibilitatea să cumpăraţi legume cultivate la noi. În pieţe şi în magazine se comercializează deja cartofi noi produşi în România. Iar legumele provenite din Lunguleţu nu trebuie să lipsească din cămară. 

Vlad Ion, primarul comunei dâmboviţene care este renumită în toată ţara pentru cartofi, anunţă că recoltarea este în toi.

Edilul explică pentru adevarul.ro că preţul n-a fost „bătut în cuie” deocamdată. Dacă în 2019, la tarabe, un kilogram de cartofi noi costa 5 lei, preţul este acum în jur de 8 lei la piaţă. În comuna Lunguleţu, preţul pe care-l cer legumicultorii poate porni de la 2 - 2,5 lei pe kilogram şi este, desigur, negociabil. 

“A fost un an bun pentru cartofi, dar recolta nu este atât de mare pe cât ne-am aşteptat. Ploile au fost foarte bune pentru culturi, dar frigul din timpul nopţilor, dar şi de peste zi, le-a dăunat cartofilor. Totuşi, avem producţie, iar oamenii pot veni deja să cumpere. Cam de o săptămână a început recoltarea”, spune Vlad Ion.

La tarabă, preţul e mai mare faţă de anul trecut
La tarabă, preţul e mai mare faţă de anul trecut

Un hectar cultivat cu cartofi îl costă pe agricultor, de la însămânţare şi până la recoltare, peste 12.000 de lei, incluzând şi aratul, iar un culegător este plătit cu 160 de lei pe zi.  

Deşi producţia e foarte mare, ţăranii din comună nu rămân cu mare lucru. Cel mai mult au de câştigat angrosiştii, care cumpără de la ei cartofi la preţuri modice şi vând în piaţă mult mai scump. Click! spune


    La tarabă, preţul e mai mare faţă de anul trecut
La tarabă, preţul e mai mare faţă de anul trecut

Cartofii proveniţi din bazinul legumicol Lunguleţu ajung în multe zone ale ţării. Agricultorii dâmboviţeni însămânţează aproximativ 3.000 de hectare. Într-un an bun, producţia de cartofi ajunge şi la 750.000 de tone. 

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net