Au dat atacul la pensiile private! Iată cu cât se reduce contribuția
Nu se lasă până nu modifică pensiile private. Guvernul a stabilit în ședința de astăzi să reducă contribuția la Pilonul II de la 5,1% cât este în prezent, la 3,7%. Asta înseamnă bani mai puțini în cont la bătrânețe.
Contribuţiile la Pilonul II de pensii se vor reduce anul viitor. Este un artificiu pe care guvernanții îl fac pentru a scădea deficitul.
În prezent, transferurile contribuţiilor sociale către Pilonul II de pensii se ridică la 0,8% din PIB, anual.
Comisa Europeană nu este de acord cu măsura
„O astfel de măsură ar scădea deficitul fiscal pe termen scurt. Cu toate acestea, câştigul fiscal s-ar disipa pe termen lung, în condiţiile în care contribuţiile sociale deturnate de la Pilonul II ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti în viitor pensiile pentru limită de vârstă”, atenţionează Comisia Europeană.
Totodată, instituţia susţine că o astfel de măsură ar putea avea implicaţii negative pentru viabilitatea sistemului de pensii şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital.
Comisia susţine că misiunea sa a avertizat împotriva „schimbării atât de profunde a sistemului de pensii, într-un mod pripit, fără o analiză adecvată, numai pentru a reduce deficitul pe termen scurt”.
Contribuția trebuia să crească treptat, nu să scadă
Cu toate acestea, Guvernul a decis în ședința de astăzi să taie la 3,7% contribuția salariaților care au până în 35 de ani.
În mod normal, ea ar trebui să crească periodic, astfel că în 2016 era prognozat să se ajungă la 6%, în timp ce contribuția la Pilonul 1 să se diminueze.
Acum, românilor li se reține din venit 10,5% pentru pensii, dintre care 5,1% se duc la pensiile private obligatorii și restul la pensia de stat.
Dragnea vrea ca Pilonul II să fie opțional
”Vrem să-i dăm ocazia românului să aleagă dacă vor să opteze la pentru Pilonul I sau pentru Pilonul II”, a declarat Liviu Dragnea, care nu a evitat să le răspundă jurnaliștilor atunci când a fost întrebat dacă reducerea contribuției înseamnă de fapt mai puțini bani în cont la bătrânețe.
Naţionalizarea banilor strânşi în Pilonul II nu este luată în considerare în acest moment, pentru că s-ar declanșa un mare scandal.
Potrivit statisticilor, 7 milioane de români au pensie privată obligatorie, iar în conturile lor au fost acumulate 38 de miliarde de lei.
Valoarea medie strânsă de un participant este de circa 5.500 de lei.
Tot în ședința de astăzi, Executivul a discutat și despre taxa de solidaritate aplicată angajatorilor, care va crește de la 0,25% la 2% sau chiar 2,25%.