Au furat 3,8 milioane de lei din bancomatele Raiffeisen

simeon stalpnicul png
Hoţii coordonaţi de hackeri au aşteptat momentul în care bancomatele au început să elibereze banii

Jaful secolului XXI în România! Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi sunt pe urmele unei reţele care, printr-o metodă informatică sofisticată, ar fi reuşit să fure, într-o singură seară, 3,8 milioane de lei de la 32 de bancomate Raiffeisen Bank din mai multe oraşe ale României.

Au dat lovitura! Membrii unei reţele infracţionale au pus mâna pe 3,8 milioane de lei de la 32 de bancomate Raiffeisen Bank din Iaşi, Bucureşti, Suceava,  Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Orăştie şi Crevedia, susţin procurorii DIICOT.

Infractorii informatici ar fi controlat de la distanţă ATM-urile, în aşa fel încât bancomatele să elibereze banii fără a fi folosite fizic. Întreaga sumă ar fi fost extrasă într-o singură seară, după ce membrii reţelei au reuşit să controleze programul informatic al băncii.

Hackerii au compromis sistemul informatic trimiţând un e-mail către banca românească, în care se pretindea că expeditorul ar fi Banca Centrală Europeană.

„E-mailul conţinea un fişier în ataşament. Acest fişier exploata o vulnerabilitate a aplicaţiei informatice Microsoft Word”, se arată într-unul dintre rapoartele interne ale băncii, potrivit bzi.ro.

Astfel, hackerii (originari din Rusia, după cum bănuiesc anchetatorii) au reuşit să preia controlul asupra bancomatelor Raiffeisen. Lovitura a fost dată în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, când 32 de bancomate din ţară au început să elibereze bani. La vremea respectivă, suma de 3,2 milioane de lei însemna aproximativ 850.000 €.

„Retragerile financiare neautorizate au avut loc simultan la un număr de 32 de ATM-uri bancare, în noaptea de 03/04.09.2016, în intervalul orar preponderent 17.38-19.44 şi 21.50-00.29, iar majoritatea persoanelor care au preluat numerarul eliberat de bancomate erau echipate cu rucsacuri şi articole de vestimentaţie care să le asigure anonimatul (şepci şi ochelari de soare)”, explică procurorii DIICOT într-un document oficial, potrivit bzi.ro.

“Toate aceste persoane care au preluat numerarul eliberat de bancomate au fost coordonate - fie de la centrul de comandă al grupării, fie prin alţi membri ai grupului - cu privire la locaţiile unde se află ATM-urile bancare ce urmau a fi folosite pentru a elibera folosul infracţional al fraudei informatice”, mai spun procurorii.

Conform documentului, participanţilor la furt le era coordonată prezenţa la ATM şi aceştia ţineau legătura cu hackerii cu ajutorul aplicaţiilor de comunicare prin internet (de tipul Viber), pe tot parcursul operaţiunilor frauduloase de eliberare de numerar de către ATM.

Un singur infractor, pe nume Dimitrii Cvasov, a fost prins în Iaşi, la scurtă vreme după ce extrăsese 80.000 de lei de la un bancomat din oraş. El a fost arestat, iar anchetatorii încearcă acum să afle cine sunt şefii grupării, cum pot fi aceştia prinşi şi dacă mai pot fi recuperate sumele de bani dispărute.

Reperezentanţii Raiffeisen Bank n-au răspuns la solicitarea publicaţiei bzi.ro de a comenta această lovitură de proporţii.

maurice munteanu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
Adriana și Eliza Iliescu
cub florin zamfirescu png
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
cub anca androne png
jude law phillipa coan jpeg
Catrinel Sandu familie Sarasota Florida jpg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
marcel ciolacu foto captura
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg