Au ├«nceput controale sanitare dup─â dezinsec╚Ťia mortal─â de la Timi╚Öoara

22 noiembrie 2019
image
O mam─â ╚Öi doi copii au murit dup─â o dezinsec╚Ťie ├«ntr-un bloc din Timi╚ÖoaraInquam Photos / Virgil Simonescu

Ancheta ├«n cazul dezinsec╚Ťiei mortale din blocurile groazei se extinde. Autorit─â╚Ťile au ├«nceput controalele la toate firmele care presteaz─â servicii de deratizare, dezinfec╚Ťie ╚Öi dezinsec╚Ťie, dar ╚Öi la distribuitorii de produse utilizate pentru realizarea unei astfel de ac╚Ťiuni. Cei care sunt prin╚Öi c─â au ├«nc─âlcat legea vor fi aspru sanc╚Ťiona╚Ťi.

Moartea tragic─â a doi copii ╚Öi a mamei unuia dintre ei, ├«n urma unei dezinsec╚Ťii ├«ntr-un bloc de la Timi╚Öoara, a p-us pe jar autorit─â╚Ťile care au decis s─â ia m─âsuri drastice. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii, ├«ncep├ónd de vineri 22 noiembrie, echipe mixte formate din reprezentan╚Ťi ai direc╚Ťiilor de s─ân─âtate public─â, inspectori ai direc╚Ťiilor sanitar-veterinare ╚Öi pentru siguran╚Ťa alimentului, dar ╚Öi personal al Poli╚Ťiei Rom├óne vor verifica documentele privind ├«nfiin╚Ťarea ╚Öi func╚Ťionarea prestatorilor de servicii, documentele privind instituirea ╚Öi atestarea personalului care ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea ├«n aceste societ─â╚Ťi comerciale.De asemenea, se va verifica conformitatea produselor folosite ├«n cadrul opera╚Ťiunilor, conformitatea produselor de╚Ťinute la data controlului, precum ╚Öi orice alte documente sau aspecte relevante ├«n timpul controlului.ÔÇ×Am cerut ca reprezentan╚Ťii direc╚Ťiilor de s─ân─âtate public─â s─â fie preg─âti╚Ťi ca m├óine s─â se al─âture echipelor de control pentru aceast─â ac╚Ťiune. Lucr─âm acum la ordinele comune de control care prevad metodologia de control. Este nevoie de astfel de ac╚Ťiuni ├«n scopul protej─ârii s─ân─ât─â╚Ťii publice, pentru ca tragedii precum cea de la Timi╚Öoara s─â fie preveniteÔÇŁ, a spus ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, Victor Costache.

Ac╚Ťiunea de control, care se va desf─â╚Öura p├ón─â la 31 decembrie 2019, este f─âcut─â ├«n baza unui protocol ├«ntre Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, Ministerul Administra╚Ťiei ╚Öi Internelor ╚Öi Autoritatea Na╚Ťional─â Sanitar─â Veterinar─â ╚Öi pentru Siguran╚Ťa Alimentelor.

Armata, implicat─â ├«n ancheta dezinsec╚Ťiei de la Timi╚Öora

Ministerul Ap─âr─ârii Na╚Ťionale a transmis, joi, c─â o echip─â mobil─â se afl─â la fa╚Ťa locului ╚Öi sprijin─â cercet─ârile de la Timi╚Öoara.

ÔÇ×O echip─â mobil─â din cadrul Ministerului Ap─âr─ârii Na╚Ťionale se afl─â, la aceast─â or─â, la Timi╚Öoara, pentru a acorda sprijin autorit─â╚Ťilor locale  ├«n vederea confirm─ârii prezen╚Ťei unor substan╚Ťe chimice toxice industriale ├«n cazul incidentului de la sf├ór╚Öitul s─âpt─âm├ónii trecute. Cei trei speciali╚Öti, membri ai unei echipe de prelevare ╚Öi identificare a agen╚Ťilor chimici, bacteriologici ╚Öi radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare ╚śtin╚Ťific─â pentru Ap─ârare CBRN ╚Öi Ecologie din MApN, vor ac╚Ťiona, cu echipamente performante, pentru detec╚Ťia fosforului remanent din diver╚Öi compu╚Öi organici ╚Öi anorganici de la fa╚Ťa locului, precum ╚Öi pentru verificarea plenitudinii opera╚Ťiunilor de decontaminare desf─â╚Öurate p├ón─â ├«n prezentÔÇŁ, a transmis MApN.

Locatarii au fost evacua╚Ťi din nou

Dup─â ce locatarilor unuia dintre blocurile evacuate ├«n Timi╚Öoara li s-a permis miercuri s─â se ├«ntoarc─â acas─â, autorit─â╚Ťile au decis s─â ├«i evacueze din nou, chiar dac─â nu s-a identificat dep─â╚Öirea indicatorilor de substan╚Ťe toxice.

45 de locatari dintre care 32 de copii sunt acum la spital din cauza otrăvii care se folosește doar în depozite, fiind interzisă în blocuri.

Pe de alt─â parte, Ioan Sorin Bu╚Ť─â, patronul firmei Bistim Dera SRL, este re╚Ťinut de mar╚Ťi diminea╚Ť─â, pentru 24 de ore, fiind acuzat de v─ât─âmare corporal─â, ucidere din culp─â ╚Öi trafic de produse sau substan╚Ťe toxice. Apoi, magistra╚Ťii Judec─âtoriei Timi╚Öoara au decis ca acesta s─â fie arestat preventiv. Sorin Bu╚Ť─â este acuzat de ucidere din culp─â ╚Öi trafic de substan╚Ťe toxice.

Otrava a fost uitată într-un apartament

Anchetatorii au descoperit c─â otrava pentru ╚Öobolani folosit─â ├«n blocul groazei a fost uitat─â ├«ntr-un apartament, scrie stirileprotv.ro. Medicii au stabilit c─â substan┼úa toxic─â folosit─â ├«n opera┼úiunea de dezinsec┼úie ┼či deratizare a ucis trei persoane ┼či a pus ├«n pericol via┼úa altora - 38 de oameni. Produsul este extrem de periculos dac─â este inhalat. Cazul revolt─âtor arat─â ├«nc─â o dat─â problemele sistemului de interven┼úie ├«n situa┼úii de urgen┼ú─â din Rom├ónia.

Copiii interna╚Ťi dup─â tragedie nu au fost afecta╚Ťi de substan╚Ť─â

Zeci de copii din Timi┼čoara au fost interna┼úi la Spitalul de Copii Louis ┼óurcanu dup─â ce s-a descoperit c─â doi copii ┼či mama unuia dintre ei, care locuiau ├«ntr-un bloc ├«n care s-a f─âcut deratizare cu o substan┼ú─â foarte toxic─â, au murit. La un moment dat, ISU Timi┼č a transmis c─â sunt interna┼úi la Louis ┼óurcanu 32 de copii. Purt─âtorul de cuv├ónt al spitalului, medicul Mihai Gafencu, care este ┼či specialist ├«n toxicologie, a declarat vineri c─â cei peste 20 de copii care mai sunt interna┼úi ├«n spital vor fi externa┼úi. Medicul a declarat c─â ├«n niciunul dintre cazurile copiilor interna┼úi nu s-a constatat a fi afectat de substan┼úa toxic─â despre care se presupune c─â a provocat moartea celor doi copii ┼či a femeii de 29 de ani.

ÔÇ×To┼úi ace┼čti copii nu au prezentat simptome care s─â fie legate de afectarea respiratorie inhal├ónd gaz. Au avut diverse acuze ce puteau fi legate ┼či de alte dezordini mult mai banale, dureri abdominal, crampe. Nu avem niciun semn cardinal sau dominant care s─â uneasc─â aceste cazuri. ├Än marea lor majoritate vor ┼či p─âr─âsi spitalul pentru c─â la aproape o s─âpt─âm├ón─â nu putem lega ├«ngrijor─ârile, temerile, cefaleea, durerile de burt─â sau toate celelalte manifest─âri exact de aceast─â expunere (n.r. la subtan┼úa toxic─â) ┼či ├«ncep├ónd de ast─âzi, ├«ncetul cu ├«ncetul ├«i extern─âmÔÇŁ, a declarat medicul Mihai Gafencu, potrivit adevarul.ro.

Cite╚Öte ╚Öi: 

Ce destin tragic a avut t├ón─âra ucis─â la dezinsec┼úie! ├Ä┼či g─âsise cu greu fericirea, dup─â o via┼ú─â tr─âit─â pe strad─â

oana zavoranu jpg
maria dragomiroiu
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg