Au început controale sanitare după dezinsecția mortală de la Timișoara
Ancheta în cazul dezinsecției mortale din blocurile groazei se extinde. Autoritățile au început controalele la toate firmele care prestează servicii de deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar și la distribuitorii de produse utilizate pentru realizarea unei astfel de acțiuni. Cei care sunt prinși că au încălcat legea vor fi aspru sancționați.
Moartea tragică a doi copii și a mamei unuia dintre ei, în urma unei dezinsecții într-un bloc de la Timișoara, a p-us pe jar autoritățile care au decis să ia măsuri drastice.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, începând de vineri 22 noiembrie, echipe mixte formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică, inspectori ai direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentului, dar și personal al Poliției Române vor verifica documentele privind înființarea și funcționarea prestatorilor de servicii, documentele privind instituirea și atestarea personalului care își desfășoară activitatea în aceste societăți comerciale.De asemenea, se va verifica conformitatea produselor folosite în cadrul operațiunilor, conformitatea produselor deținute la data controlului, precum și orice alte documente sau aspecte relevante în timpul controlului.„Am cerut ca reprezentanții direcțiilor de sănătate publică să fie pregătiți ca mâine să se alăture echipelor de control pentru această acțiune. Lucrăm acum la ordinele comune de control care prevad metodologia de control. Este nevoie de astfel de acțiuni în scopul protejării sănătății publice, pentru ca tragedii precum cea de la Timișoara să fie prevenite”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache.
Acțiunea de control, care se va desfășura până la 31 decembrie 2019, este făcută în baza unui protocol între Ministerul Sănătății, Ministerul Administrației și Internelor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Armata, implicată în ancheta dezinsecției de la Timișora
Ministerul Apărării Naționale a transmis, joi, că o echipă mobilă se află la fața locului și sprijină cercetările de la Timișoara.
„O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale se află, la această oră, la Timișoara, pentru a acorda sprijin autorităților locale în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute. Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, vor acționa, cu echipamente performante, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent”, a transmis MApN.
Locatarii au fost evacuați din nou
După ce locatarilor unuia dintre blocurile evacuate în Timișoara li s-a permis miercuri să se întoarcă acasă, autoritățile au decis să îi evacueze din nou, chiar dacă nu s-a identificat depășirea indicatorilor de substanțe toxice.
45 de locatari dintre care 32 de copii sunt acum la spital din cauza otrăvii care se folosește doar în depozite, fiind interzisă în blocuri.
Pe de altă parte, Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistim Dera SRL, este reținut de marți dimineață, pentru 24 de ore, fiind acuzat de vătămare corporală, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice. Apoi, magistrații Judecătoriei Timișoara au decis ca acesta să fie arestat preventiv. Sorin Buță este acuzat de ucidere din culpă și trafic de substanțe toxice.
Otrava a fost uitată într-un apartament
Anchetatorii au descoperit că otrava pentru șobolani folosită în blocul groazei a fost uitată într-un apartament, scrie stirileprotv.ro. Medicii au stabilit că substanţa toxică folosită în operaţiunea de dezinsecţie şi deratizare a ucis trei persoane şi a pus în pericol viaţa altora - 38 de oameni. Produsul este extrem de periculos dacă este inhalat. Cazul revoltător arată încă o dată problemele sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă din România.
Copiii internați după tragedie nu au fost afectați de substanță
Zeci de copii din Timişoara au fost internaţi la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu după ce s-a descoperit că doi copii şi mama unuia dintre ei, care locuiau într-un bloc în care s-a făcut deratizare cu o substanţă foarte toxică, au murit. La un moment dat, ISU Timiş a transmis că sunt internaţi la Louis Ţurcanu 32 de copii. Purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Mihai Gafencu, care este şi specialist în toxicologie, a declarat vineri că cei peste 20 de copii care mai sunt internaţi în spital vor fi externaţi. Medicul a declarat că în niciunul dintre cazurile copiilor internaţi nu s-a constatat a fi afectat de substanţa toxică despre care se presupune că a provocat moartea celor doi copii şi a femeii de 29 de ani.
„Toţi aceşti copii nu au prezentat simptome care să fie legate de afectarea respiratorie inhalând gaz. Au avut diverse acuze ce puteau fi legate şi de alte dezordini mult mai banale, dureri abdominal, crampe. Nu avem niciun semn cardinal sau dominant care să unească aceste cazuri. În marea lor majoritate vor şi părăsi spitalul pentru că la aproape o săptămână nu putem lega îngrijorările, temerile, cefaleea, durerile de burtă sau toate celelalte manifestări exact de această expunere (n.r. la subtanţa toxică) şi începând de astăzi, încetul cu încetul îi externăm”, a declarat medicul Mihai Gafencu, potrivit adevarul.ro.
Citește și: