Au stat patru ore la coadă pentru a-şi lua rămas-bun de la Rege

Ultima actualizare:

    Ieri, la prânz, Principesa Margareta,  Regele Simeon al II-lea al Bulgariei și Principele Radu au asistat la o slujbă de pomenire, lângă catafalcul Regelui MihaiFoto: Mihai Ionescu
Ieri, la prânz, Principesa Margareta, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei și Principele Radu au asistat la o slujbă de pomenire, lângă catafalcul Regelui MihaiFoto: Mihai Ionescu

Mii de oamenii au trecut joi pe la catafalcul Regelui Mihai. Multe lacrimi s-au vărsat, multe tristeţi au fost spuse, multe regrete au fost mărturisite acolo. În doliu sau în costume naţionale, purtând tricolorul în piept, oamenii veniţi de prin toată ţara au stat ore în şir la coadă pentru a-şi lua rămas bun de la Majestatea Sa.

De cum s-au deschis porţile Palatului Regal de pe Calea Victoriei, la ora 7.00, oamenii s-au aşezat cuminţi la coadă. Au adus flori, lumânări şi nenumărate gânduri bune pentru Regele Mihai, al cărui corp neînsufleţit se află de miercuri seară în Sala Tronului. Câte amintiri despre Familia Regală şi-au împărtăşit în timp ce au stat la coadă! Cei mai în vârstă le-au povestit celor mai tineri cât de modest a fost Regele Mihai.


    Oamenii au stat la coadă pentru a intra în Sala TronuluiFoto: Mihai Ionescu
Oamenii au stat la coadă pentru a intra în Sala TronuluiFoto: Mihai Ionescu

“Aveam 10 ani când l-am cunoscut. Eram în Străjerie (n.r. organizaţia de străjeri) şi, într-o vară, Regele Mihai a venit la noi, pe stadionul de lângă Arcul de Triumf. S-a aşezat pe iarbă, lângă noi. Era atât de modest şi de prietenos, era un om din popor şi foarte apropiat de oameni! Şi era şi extraordinar de frumos. Erau vremuri bune, lumea nu era rea. În fiecare zi se schimba garda la Palatul Elisabeta, în fiecare zi membrii Familiei Regale treceau la ora 10.00, îmbrăcaţi frumos şi oamenii, fără să-i cheme cineva, veneau să-i salute. Regele era foarte iubit”, ne-a mărturisit doamna Niculescu, în timp ce aştepta la coadă pentru a intra la catafalcul Regelui.


    Doamna Niculescu l-a cunoscut pe RegeFoto: Mihai Ionescu
Doamna Niculescu l-a cunoscut pe RegeFoto: Mihai Ionescu

“Sunt de două ore aici şi, probabil, mai am vreo oră şi jumătate”, a încheiat bătrâna. La rândul său, domnul Corneliu (67 de ani) a venit, joi, tocmai de la Suceava pentru a-i aduce Regelui un ultim omagiu: “Am venit să cinstesc memoria marelui Rege Mihai I, voievod de Alba Iulia. Lumea acordă, acum, multă atenţie Regelui, dar, din păcate, e cam târziu. După ’89, puteam să facem mai mult şi să-l avem alături. Îmi aduc aminte cum îmi povestea bunica ce bine era pe vremea Regelui: ordine şi bunăstare în ţară”.

La ora 12.00, în timp ce oamenii intrau pe rând la catafalc şi preoţii făceau o slujbă de pomenire, în Sala Tronului, au sosit Principesa Margareta, Principele Radu şi Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, primul oaspete regal venit din străinătate pentru funeralii. Vizibil emoţionat, mereu cu lacrimi în ochi, monarhul a aşezat pe catafalc o coroniţă de trandafiri şi orhidee albe, apoi s-a aşezat îngândurat lângă sicriu, între cei doi principi.


     Actorul Mitică Popescu i-a adus un ultim omagiu Majestății SaleFoto: Mihai Ionescu
Actorul Mitică Popescu i-a adus un ultim omagiu Majestății SaleFoto: Mihai Ionescu


    Nepotul Regelui, Nicolae, și logodnica sa le-au mulţumit oamenilor că au venitFoto: Inquam Photos
Nepotul Regelui, Nicolae, și logodnica sa le-au mulţumit oamenilor că au venitFoto: Inquam Photos

După ce se închinau în dreptul sicriului cu trupul neînsufleţit al Regelui, oamenii îndureraţi făceau o reverenţă în dreptul Principesei şi îi spuneau “Condoleanţe!”.După prânz, la Palatul Regal a sosit şi nepotul Regelui, fostul principe Nicolae, împreună cu logodnica sa, Alina-Maria Binder. A privit cu atenţie mesajele şi coroanele lăsate de oameni în faţa palatului, apoi a lăsat şi el o coroană cu flori şi o scrisoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net