Au votat cu două mâini pomenile electorale

Ultima actualizare:

    Bugetarii au ieşit de multe  ori în stradă pentru a  cere mărirea salariilor
Bugetarii au ieşit de multe ori în stradă pentru a cere mărirea salariilor

Vot final dat luni de deputaţi pentru mărirea salariilor bugetarilor. Profesorii, asistenţii medicali şi asistenţii sociali ar trebui să se bucure pentru că, potrivit deciziei de luni, vor primi mai mulţi bani. Guvernul a anunţat însă că va ataca legea la Curtea Constituţională.

Au fost discursuri acide luni în plenul Camerei Deputaţilor pe tema măririi salariilor unor categorii de bugetari. Mai întâi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a adresat parlamentarilor spunându-le „Este ilegal să vindem această iluzie oamenilor”, referindu-se la faptul că legislaţia în vigoare interzice mărirea salariilor bugetarilor cu 180 de zile înainte de alegeri (11 decembrie). Apoi, a luat cuvântul preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care i-a replicat lui Pîslaru: „Parlamentul nu poate fi împiedicat să adopte o lege”.După dezbateri, a urmat votul, Legea de adoptare a OUG 20/2016 trecând fără probleme. Asta înseamnă că unele salarii din Sănătate şi Educaţie se vor majora în medie cu 15%.

  • Sănătate. În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă va creşte cu 10%. De asemenea, de luna viitoare va creşte cu 25 de procente şi salariul de bază de încadrare pentru personalul Casei de Asigurări de Sănătate. De măriri vor beneficia şi asistenţii medicali care vor primi sporuri raportate la salariile din 2016, şi nu din 2009, cum e în prezent.
  • Educaţie. Şi salariul de bază din învăţământ va fi majorat cu 15%, de la 1 ianuarie anul viitor.
  • Asistenţă socială. De asemenea, salariul unui director de unitate de asistenţă socială a fost mărit cu 54%, de la 4.212 lei la 6.498 de lei. În cazul unui asistent social mărirea e de 38%, de la 2.382 de lei la 3.297 de lei. Salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate va creşte cu 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei.

Tot luni, Senatul a adoptat tacit majorarea punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2017. Propunerea iniţiată de mai mulţi parlamentari prevede că valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017. Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, care îl va dezbate în calitate de for decizional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net