Audierea miniștrilor s-a încheiat. Toți au primit aviz favorabil. Guvernul Cîțu va fi învestit miercuri
Toți miniștrii Guvernului Cîțu au primit avize favorabile din partea comisiilor de specialitate, iar Guvernul condus de Florin Cîțu va fi învestit miercuri, 23 decembrie, prin votul plenului reunit al Parlamentului. Ședința a început.
Toți miniștrii Guvernului Cîțu au primit avize favorabile
Audierile miniștrilor cabinetului Cîțu s-au terminat la ora 14.30. Toți au primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate. Iată câte voturi au primit:
- Nicolae Ciucă, Ministerul Apărării - 18 voturi „pentru”, 13 „împotrivă”
- Raluca Turcan, Ministerul Muncii – 24 voturi pentru, 16 împotrivă
- Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației – 20 voturi pentru, 13 împotrivă, două abțineri
- Lucian Bode, Ministerul de Interne - 20 de voturi pentru, 10 împotriva
- Stelian Ion, Ministerul Justiției - 41 de voturi „pentru” și 26 „împotrivă”
- Virgil Popescu, Ministerul Energiei - 31 de voturi „pentru” și 18 ”împotrivă”
- Cristian Ghinea, Ministerul Fondurilor Europene- 16 voturi pentru și 5 voturi „împotrivă”
- Adrian Oros, Ministerul Agriculturii – 19 voturi pentru, 12 voturi împotrivă
- Cseke Attila – Dezvoltare Regională - 21 voturi pentru, 13 voturi împotrivă
- Claudiu Năsui – Ministerul Economiei - 26 voturi pentru, 16 voturi impotriva
- Cătălin Drulă, Ministerul Transporturilor - 18 voturi pentru, 13 voturi impotriva
- Tancsoz Barna, Ministerul Mediului - 22 voturi pentru, 17 voturi impotriva
- Vlad Voiculescu, Ministerul Sanatatii - 20 voturi pentru, 5 împotriva, 5 abtineri
- Eduard Novak, Ministerul Tineretului și Sportului – 17 voturi pentru, 1 împotriva
- Bogdan Aurescu, Ministerul de Externe – 23 voturi pentru, 9 împotriva, 3 abtineri
- Bogdan Gheorghiu, Ministerul Culturii – 13 voturi pentru, 4 împotriva
- Ciprian Teleman, Ministerul Digitalizării – 20 voturi pentru, 10 împotrivă
- Alexandru Nazare, Ministerul de Finanțe – 20 voturi pentru, 12 împotrivă
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Sunt pregătit, știu ce-i de făcut”
Cristian Ghinea a fost avizat favorabil miercuri în comisiile de specialitate pentru portofoliul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Au fost 16 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”. Acesta a afirmat, după audierile de miercuri, că vrea să schimbe viziunea acestui minister, fapt pentru care a propus schimbarea denumirii instituţiei. El a mai precizat că va reduce riscul de dezangajare pe fonduri europene care este de 2 miliarde. „Am activat în comisia asta, am urmărit ministerul, sunt pregătit, ştiu ce trebuie făcut. Întrebările au fost punctuale şi foarte bune. Sper să menţinem această atmosferă de dezbatere constructivă şi pe viitor. Am promis comisiei parlamentare că voi veni mai des aici. A fost o decizie care mi-a provocat nişte insomnii severe în perioada asta”, a declarat Cristian Ghinea, la finalul audierilor.
Chestionat despre riscul dezangajării pe fonduri europene, Ghinea a spus că speră să reducă acest risc.„E un risc de 2 miliarde de dezangajare pe care sper să îl reducem. Vreau să schimb viziunea acestui minister, de asta am şi propus schimbarea numelui, pentru că Ministerul Fondurilor sună aşa contabil”.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, despre redeschiderea școlilor
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că “acest mandat de ministru se va juca cu mandatul pe masă” şi atunci când nu va putea realiza ce şi-a propus, va lăsa pe altcineva. Sorin Cîmpeanu a declarat că şcolile vor fi redeschise atunci când situaţia epidemiologică o va permite. "Interesul nostru general este să deschidem şcolile cât mai devreme permite situaţia epidemiologică, fără să punem în pericol starea de sănătate a elevilor, studenţilor şi profesorilor”, a spus el.
Întrebat ce se poate face pentru a merge la şcoală copiii din localităţile unde rata de infectare este foarte mică, el a răspuns: "Aceasta va fi o preocupare cu siguranţă, însă momentul deschiderii şcolilor din păcate excede competenţelor Ministerului Educaţiei. Vă pot asigura că voi face tot posibilul în această ordine de prioritizare, educaţie timpurie, creşe şi grădiniţe, apoi învăţământ primar, sunt greu de imaginat că s-ar putea derula online. Nici învăţământul gimnazial nu este simplu online, nici învăţământul liceal, nici măcar învăţământul liceal în care această structură specifică 50% ore de curs care ar putea fi predate mai uşor online şi 50% aplicaţii practice. (...) Interesul nostru general este să deschidem şcolile cât mai devreme permite situaţia epidemiologică, fără să punem în pericol starea de sănătate a elevilor, studenţilor şi profesorilor”.