Avertisment! Nu deschideţi link-uri primite cu mesajul „Apari în acest video” sau „Seamănă cu tine”

image
Nu dați click pe linkurile din astfel de mesajeFoto: Facebook CERT-RO

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra răspândirii unui link maliţios prin intermediul Facebook Messenger.

“Atenție, pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căruia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, dar și în engleză”, scrie pe pagina de Facebook CERT-RO.În unele variante, link-ul respectiv poate duce către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios. De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor. 

Ce este de făcut dacă primiți asemenea mesaje pe Facebook Messenger

În situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul ‘seamănă cu tine’, este puternic indicat să NU accesați link-ul furnizat. Totuși, în cazul accesării link-ului, vă recomandăm să:

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. 

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte. 

3. Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:

- efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus; 

- verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute

- verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.

kate middleton
anamaria prodan si ionela prodan
img (3) jpg
https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
cub octavia geamanu marian ionescu png
Alin Cocos și Monica Orlanda
BeFunky collage (26) jpg
surpriza Sursă foto: Pixabay.com
teoria conspiratiei shutterstock
Stefan Radu Oprea FOTO Facebook
image
image
image
image
whatsapp  pixabay
calendar ortodox 2021 05 octombrie sf misail daniil turnu jpeg
pexels karolina grabowska 6919956 jpg
belly gdec03de07 1920 jpg
beach 1867017 1920 (1) jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock