Avertisment: Omicron va face ravagii în școli

#Coronavirus 9 ianuarie 2022

╚ścolile se vor aglomera ╚Öi mai mult de luni, 10 ianuarie. Dup─â elevii de gimnaziu ╚Öi liceu, acum revin ├«n b─ânci, din vacan╚Ťa de iarn─â, ╚Öi copiii din ciclul primar. La fel de mare aglomera╚Ťie este acum ╚Öi la centrele de testare, c─âci num─ârul cazurilor de COVID din Rom├ónia cre╚Öte de la o zi la alta. Autorit─â╚Ťile ne asigur─â c─â totul va fi bine pentru copiii no╚Ötri. Medicul Octavian Jurma nu e la fel de convins. 

image
În săptămâna 10-14 ianuarie se încheie mediile pe semestrul I (foto: Shutterstock)

Emo╚Ťii mari, ├«n s─âpt─âm├óna care vine, at├ót pentru copii, c├ót ╚Öi pentru p─ârin╚Ťi. Primii se g├óndesc cu groaz─â la teze ╚Öi lucr─âri, c─âci acum se ├«ncheie mediile pentru semestrul ├«nt├ói. Mul╚Ťi adul╚Ťi se uit─â ├«ngrijora╚Ťi spre buletinul zilnic al CNSU, care anun╚Ť─â tot mai multe cazuri de COVID. Varianta Omicron, de 5 ori mai contagioas─â dec├ót Delta, se r─âsp├ónde╚Öte cu rapiditate ├«n r├óndul copiilor ╚Öi tinerilor deoarece ace╚Ötia socializeaz─â mai mult, petrec timp ├«mpreun─â.  

Vom ajunge la 50.000 de cazuri zilnice 

Potrivit unui raport Medlife, ├«n doar o s─âpt─âm├ón─â, procentul cazurilor pozitive de Omicron a crescut de la 35% la 78%. ÔÇ×Nu e deloc surprinz─âtor c─â ├«ncepem s─â avem transmitere comunitar─â a acestei tulpini pe teritoriul Rom├óniei. Dat─â fiind dinamica extrem de abrupt─â, exist─â ╚Öanse s─â ajungem la 50.000 de cazuri pe zi ├«n urm─âtoarele dou─â s─âpt─âm├óni, ├«n condi╚Ťiile unei test─âri adecvate. Este nevoie de noi m─âsuri restrictive pentru a tempera dinamica r─âsp├óndirii Omicron, care afecteaz─â ╚Öi copiii, ├«n condi╚Ťiile ├«n care se intensific─â activitatea ╚Öcolar─âÔÇŁ, au transmis printr-un comunicat reprezentan╚Ťii re╚Ťelei de s─ân─âtate privat─â.  

image
Omicron e pe val. Num─ârul cazurilor va cre╚Öte at├ót ├«n r├óndul adul╚Ťilor, c├ót ╚Öi al copiilor

Ministrul Sorin C├«mpeanu: ÔÇ×╚ścolile nu trebuie ├«nchise!ÔÇŁ 

Federa╚Ťia P─ârin╚Ťilor ╚Öi Apar╚Ťin─âtorilor Legali a cerut ├«nc─â de s─âpt─âm├óna trecut─â Ministerului Educa╚Ťiei ÔÇ×trecerea cursurilor ├«n online ├«n s─âpt─âm├óna 10-14 ianuarie, ├«n vederea stop─ârii focarelor din vacan╚Ť─âÔÇŁ. Aten╚Ťioneaz─â c─â elevii revin ├«n b─ânci dup─â o perioad─â de mobilitate crescut─â, c─â Omicron reprezint─â un risc suplimentar pentru copii ╚Öi c─â Guvernul nu ia nicio m─âsur─â suplimentar─â de preven╚Ťie. Crede╚Ťi c─â i-a auzit cineva? Conform edupedu.ro, ministrul Sorin C├«mpeanu a declarat c─â ÔÇ×nu exist─â nici m─âcar baza legal─â a trecerii ├«n online a ╚ÖcolilorÔÇŁ, ordonan╚Ťa 99/2021 reglementeaz─â trecerea la ore online doar p├ón─â la data de 10 ianuarie 2022. ÔÇ×Lu─âm ├«n considerare punctul de vedere al Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii care spune c─â ╚Öcolile nu trebuie ├«nchise. Din perspectiva educa╚Ťiei, momentul este total nepotrivit, pentru c─â ├«n s─âpt─âm├óna 10-14 ianuarie urmeaz─â s─â se ├«ncheie situa╚Ťia ╚Öcolar─â, pentru semestrul 1ÔÇŁ, a declarat Sorin C├«mpeanu. 

Intern─ârile pediatrice s-au dublat 

╚śi secretarul de stat ├«n Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, Adriana Pistol, d─â asigur─âri c─â nu va exista o explozie a cazurilor de Omicron la copii. ÔÇ×├Änc─â nu avem o transmitere comunitar─â sus╚Ťinut─âÔÇŁ, a afirmat ea. La auzul acestei declara╚Ťii, medicul ╚Öi cercet─âtorul Octavian Jurma a luat foc: ÔÇ×Din p─âcate, iar─â╚Öi suntem min╚Ťi╚Ťi cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â, iar─â╚Öi primim asigur─âri c─â totul va fi bine, c├ónd deja ne-a luat foc casa. Va fi o explozie de cazuri ├«n r├óndul copiilor. Doamna Adriana Pistol uit─â ├«n mod convenabil s─â men╚Ťioneze c─â num─ârul intern─ârilor pediatrice de COVID s-a dublat ├«ntre 31 decembrie (c├ónd erau 53 de minori interna╚Ťi) ╚Öi 7 ianuarie (104 minori), adic─â o cre╚Ötere de 96% ├«n 7 zile. S─â ne fereasc─â Dumnezeu de a╚Öa ap─âr─âtori ai s─ân─ât─â╚Ťii publice, c─â de du╚Ömani ne ferim singuriÔÇŁ, a scris dr. Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.  

spital copii jpeg

Chiar dac─â rata de spitalizare ╚Öi de mortalitate e mic─â ├«n r├óndul copiilor infecta╚Ťi, trecerea lor prin boal─â poate l─âsa sechele grave. ÔÇ×Dac─â ├«n valurile precedente am l─âsat mii de copii orfani, sub pretextul c─â le protej─âm viitorul, ├«n valul acesta guvernul pare hot─âr├ót s─â schilodeasc─â mii de copii f─âr─â niciun motiv ra╚Ťional. Autorit─â╚Ťile se dovedesc foarte curajoase atunci c├ónd ├«╚Öi asum─â riscuri pentru s─ân─âtatea copiilor no╚Ötri. P─âcat c─â nu sunt la fel de curajoase cu adoptarea unor m─âsuri pentru a le proteja s─ân─âtateaÔÇŁ, mai spune Jurma. 

├Än ce situa╚Ťie s-ar mai ├«nchide ╚Öcolile 

Chiar dac─â vom avea multe cazuri de COVID ├«n valul 5, ├«n situa╚Ťia ├«n care spitalele nu vor fi a╚Öa aglomerate, ╚Öcolile nu au motiv s─â-╚Öi ├«ntrerup─â activitatea fizic─â, a declarat recent ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, Alexandru Rafila, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â. ├Äns─â dac─â vor fi multe cazuri care vor aglomera spitalele, atunci ar putea fi luat─â o m─âsur─â temporar─â de ├«nchidere a unit─â╚Ťilor ╚Öcolare. ÔÇ×Num─ârul de cazuri nu ar trebui s─â fie singurul indicator care s─â duc─â la ├«nchiderea ╚Öcolilor, ci propor╚Ťia persoanelor care au nevoie de ├«ngrijiri la spitalÔÇŁ, a spus Rafila. ÔÇ×Decizia de a ├«nchide ╚Öcolile doar atunci c├ónd spitalele sunt pline are la fel de mult sens ca o decizie de a nu evacua o cl─âdire c├ónd ia foc, ci doar atunci c├ónd incendiul a ajuns la maximumÔÇŁ, comenteaz─â Jurma.  

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
M─âd─âlina Ghenea, ca o div─â autentic─â jpg
BeFunky collage (17) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
incarcare iphone jpeg
shurubel
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg