Bani arunca╚Ťi pe geam ╚Öi contracte cu nereguli la Aeroporturi Bucure╚Öti. Raportul Corpului de Control

22 octombrie 2020
aeroport 4 0 jpeg
Compania Na╚Ťional─â Aeroporturi Bucure╚Öti are ├«n grij─â aerog─ârile Otopeni ╚Öi B─âneasa

Programe de investi┼úii realizate ├«n propor┼úie de 4,3%, deconturi mari pentru service-ul unor ma╚Öini, achizi┼úii f─âr─â licita┼úie, nereguli la contractul cu un cabinet de avocatur─â. Sunt doar c├óteva dintre neregulie constatate la Compania Na┼úional─â de Aeroporturi Bucure┼čti (CNAB) de c─âtre Corpul de Control al prim-ministrului.

Cea mai mare parte a obiectivelor din Programele de investiţii ale CNAB, începând din 2018, nu au fost realizate sau au fost realizate parţial, indică raportul Corpului de Control al prim-ministrului.

Investi╚Ťii ├«ncepute ╚Öi neterminate la Aeroporturi Bucure╚Öti

Documentul precizeaz─â c─â ├«n 2018 gradul de realizare a programelor de investi┼úii a fost de 4,31%, iar 2019, de 11,67%. Cauzele ar fi: programarea nerealist─â a obiectivelor de investi┼úii, ├«nt├órzieri ├«n elaborarea ┼či aprobarea Referatelor de necesitate pentru unele lucr─âri ┼či/sau proiecte, aprobarea tardiv─â a bugetelor de venituri ┼či cheltuieli.  

Licita╚Ťii cu c├óntec la Aeroporturi Bucure╚Öti

Alte nereguli constatate de Corpul de Control al prim-ministrului se refer─â la licita┼úiile ┼či contractele pentru servicii de cur─â┼úenie ┼či salubrizare, unde firma c├ó┼čtig─âtoare nu a respectat cerin┼úele prev─âzute de companie ├«n caietul de sarcini. Prestatorul nu a asigurat un num─âr minim de agen┼úi ├«n ansamblu ┼či pe fiecare tur─â, iar compania a aplicat procedura de negociere f─âr─â invita┼úie prealabil─â la procedura concuren┼úial─â de ofertare, ├«n situa┼úia atribuirii contractelor sectoriale de servicii.

├Än ceea ce prive┼čte un contract sectorial de servicii din 2019, av├ónd ca obiect repara┼úiile, ├«ntre┼úinerea, reviziile ┼či inspec┼úiile periodice ale mijloacelor auto ale CNAB nu s-a realizat urm─ârirea modalit─â┼úii de exploatare ┼či ├«ntre┼úinere a autovehiculelor, ├«n subsidiar cu urm─ârirea modalit─â┼úii de stabilire a necesarului de servicii de service, fapt ce creeaz─â premisele nerespect─ârii principiului economicit─â┼úii.

Repara╚Ťii de peste 1.800 de lei pe lun─â pentru o ma╚Öin─â

ÔÇŁAstfel, s-a constatat faptul c─â, ├«n cazul unor autovehicule din parcul auto al companiei, au fost decontate sume semnificative raportate la valoarea de achizi┼úie a respectivelor active, ├«nregistr├óndu-se o prezen┼ú─â ├«n service cu o frecven┼ú─â relativ mare , spre exemplu, costurile acestor servicii, pentru un autovehicul marca Dacia Duster, fiind cuprinse ├«ntre 1.098,21 lei/lun─â ┼či 1.894,71 lei/lun─âÔÇŁ, se arat─â ├«n document.

Referitor la achizi┼úiile directe, a reie┼čit faptul c─â CNAB a achizi┼úionat direct anumite produse/servicii cu toate c─â valoarea acestora a dep─â┼čit pragul legal p├ón─â la care entitatea contractant─â a avut dreptul de a efectua achizi┼úii ├«n acest mod.

Nereguli la contractul cu un cabinet de avocatur─â

De asemenea, Corpul de control a constatat nereguli ┼či ├«n ceea ce prive┼čte modificarea, derularea ┼či ├«ncetarea unor contracte de asociere ├«n participa┼úiune.

Nereguli au fost g─âsite ┼či ├«n leg─âtur─â cu contractul cu un cabinet individual de avocatur─â ┼či crean┼úele companiei derivate din activit─â┼úile de parcare public─â.

├Äncheierea contractelor de reprezentare ├«n fa┼úa instan┼úelor de judecat─â de c─âtre o societate civil─â de avocatur─â, denumite ÔÇ×acte adi┼úionale de reprezentareÔÇŁ, s-a f─âcut f─âr─â ├«ndeplinirea obliga┼úiei de a ├«ncheia respectivele conven┼úii ÔÇ×├«n situa┼úii temeinic justificate (ÔÇŽ) numai cu aprobarea ┼či mandatarea reprezentan┼úilor statului (ÔÇŽ) ├«n organele de conducere ale acestora (ÔÇŽ) de c─âtre ordonatorul principal de credite coordonator, ├«n cazul celor la care statul este ac┼úionar integral sau majoritarÔÇŁ.

Prime date discre╚Ťionar unor angaja╚Ťi

De asemenea, comducerea Aeroportui București este acuzată că a acordat prime cu caracter excepţional fără a exista criterii de evaluare.

ÔÇŁAcordarea acestora este considerat─â susceptibil─â a genera discriminare, demotivare ┼či climat de munc─â conflictual sau marcat de o satisfac┼úie redus─â legat─â de sistemul de compensa┼úii ┼či beneficii, aspecte de natur─â a influen┼úa negativ activitatea economic─â a companieiÔÇŁ, mai arat─â raportul.

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
carla s dreams bobonete 2 PNG
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
image png
iumor jpg
survivor2 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg